Siseminister Mart Helme alustas Bolti tegevuse üle erikontrolli (12)

Aivar Pau
, toimetaja
Copy
Mart Helme
Mart Helme Foto: INTS KALNINS/REUTERS

Siseminister Mart Helme alustas kontrolli sõiduvahendusettevõtte Bolt üle, et tuvastada, kas selle kaudu pakuvad teenust ilma tööloata välismaalased.

«Kui me räägime Boltist, siis mulle on tulnud signaale, ja väga kompetentsetest allikatest, et seal sõidavad taksot inimesed, kellel ei ole selleks õigust, kellel ei ole vastavat tööluba, kes on viisavabaduse alusel sisenenud Eesti Vabariiki, kus nad ei saa viisavabaduse alusel tööd teha, aga ometigi nad teevad siin taksojuhitööd,» ütles Mart Helme täna riigikogu infotunnis.

Helme sõnul tahab ta nüüd veenduda ettevõtte usaldusväärsuses.

«Ma kavatsen seda kontrollida ja kui selgub, et need signaalid ei vasta tõele, siis ma ütlen, et see firma on usaldusväärne. Kui selgub, et need signaalid vastavad tõele, siis saab kinnitust see, et see firma ei ole usaldusväärne. Usalda, aga kontrolli. See on see, mida riik peab tegema, riik peab käituma riigina,» ütles minister.

Helme sõnul ei ole ta sinisilmne ja ei kujuta ette, et kõik, kes on firma registreerinud, et «nemad sulitempudega a priori ei hakkagi tegelema mitte kunagi, sest nad on ju nii ausad ja Eesti riik on nii tore, et siin kõik täidavad seadusi».

Bolt ei tea

Bolti pressiesindaja Jaan Lašmanovi kommentaarist Postimehele ilmneb, et ettevõte ei kontrolli üldse oma juhtide Eestis elamise ja töötamise õiguslikku staatust. 

«Autojuhtide platvormile registreerimisel kontrollib Bolt teenindajakaardi olemasolu, ilma milleta ei ole võimalik Bolti platvormil teenust pakkuda. Teenindajakaardi annab juhtidele kohalik omavalitsus, kelle ülesanne on kontrollida, kas teenindajakaardi taotlejal on õigus Eestis elada ja töötada,» ütles Lašmanov.

Ta väitis, et politsei- ja piirivalveameti andmetel alates 2013. aastast Eestis elavatele välismaalastele enam eraldi tööluba ei väljastata ning neil on elamisloa alusel üldjuhul õigus Eestis töötada.

Kommentaarid (12)
Copy
Tagasi üles