Mupo hoiatus Maardu taksojuhtidele: tahate probleemideta Tallinnas taksot sõita, siis…!

Aivar Pau
, toimetaja
Copy
Munitsipaalpolitsei.
Munitsipaalpolitsei. Foto: Konstantin Sednev

Tallinna munitsipaalpolitsei (mupo) saatis hoiatuse kõigile end Maardus arvele võtnud, kuid tegelikult pealinnas teenust osutavatele taksojuhtidele.

«Kui tahad Tallinnas probleemideta taksoteenust osutada, siis soeta selleks vajalikud taksokaardid ning järgi kohaliku omavalitsuse kehtestatud nõudeid, valda eesti keelt suhtlustasandil, ole kliendi vastu viisakas ja sul ei teki probleeme,» kõlas mupo sõnum.

Mupo kinnitas ühtlasi, et on võtnud taksokontrolli oma prioriteediks ja seda tehakse koostöös politseiga. «Igapäevaselt!» rõhutas mupo.

Asutus tõi elulise näite möödunud aasta juunist, mil kontrollis Toompuiesteel Balti jaama taksopeatuse vahetus läheduses seisnud sõidukit. Autol oli katusel plafoon kirjaga «Takso» ning autole oli antud sõidukikaart Maardus.

Kontrollimisel väitis juht, et ei osuta taksoteenust, vaid ootab isikuid, keda ta äsja Maardust Balti jaama ning siis kohe tagasi sõidutab. Seega ei osutavat ta Tallinnas taksoteenust, vaid teenindab Maardu kliente.

Ligi tunniajalise ootamise järel aga väidetavaid Maardusse sõitjaid kohale ei ilmunud. Juhi väitel olid nad oma reisi eest juba tasunud, kuid vastava tšeki koopiat juht esitada ei suutnud.

«Olgu taksondusega vähem kursis inimestele selgituseks öeldud, et kui juht soovib osutada taksoteenust mujal, kui talle kaardi väljastanud omavalitsuse teeninduspiirkonnas, siis peab ta järgima teises omavalitsuspiirkonnas kehtestatud nõudeid. Seega Maardust sõidukikaardi saanud juht peab Tallinnas teenindades järgima Tallinnas kehtestatud norme,» selgitas mupo pressiesindaja Meeli Hunt.

Vastavalt Tallinna linnavolikogu 2015. aasta määrusele «Tallinna taksoveonõuded» tohib Tallinnas taksoteenust pakkuda vähemalt Euro 5 standardile vastav sõiduk, maardulase auto vastas aga vaid Euro 4 standardile – seega oli tegemist selge rikkumisega.

Patrull juhtis tähelepanu asjaolule, et kui juht taksoteenust ei osuta, siis vastavalt seadusele peab sõidukilt plafooni eemaldama. Kõnealusel autol oli aga taksoplafoon ja lisaks sellele seisis auto taksopeatuse vahetus läheduses.

Juhile määrati trahv 200 eurot, mille too Harju maakohtusse edasi kaebas. Kohus on tänaseks oma otsuse teinud ja jättis Maardu juhi kaebuse rahuldamata. Muude põhjenduste hulgast jääb kohtuotsusest kõlama lause: «… kui taksoteenust ei osuta, võta plafoon katuselt maha, sest muul juhul loetakse sind teenuse osutajaks, olenemata sellest, millised on väljamõeldud jutuversioonid.»

Postimees kirjutas möödunud nädalavahetusel, et Tallinna taksojuhid on asunud end massiliselt Maardus arvele võtma, sest Tallinnas on nõuded liiga karmid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles