Mis toimub digiretseptiga: rivist väljas olek on juba reegel (1)

Aivar Pau
, toimetaja
Copy
Lähiaastate plaan on, et piiriülene digiretsept töötaks 25-s Euroopa riigis. Foto on illustratiivne.
Lähiaastate plaan on, et piiriülene digiretsept töötaks 25-s Euroopa riigis. Foto on illustratiivne. Foto: Liis Treimann

Eesti rahvale ravimite jagamise aluseks olev haigekasse digiretseptide süsteem tõrgub juba teist kuud järjest, tõdeb Riigi Infosüsteemi Amet (RIA) oma kuuaruandes.

«Jaanuaris teavitas haigekassa meid taas neljal korral – 6., 9., 27. ja 30. jaanuaril – katkestustest digiretsepti ja kindlustatuse kontrolli teenustes. Sarnastest katkestustest kirjutasime ka detsembris ning nende põhjuseks on haigekassa nimetanud osaliselt aegunud infosüsteemide ülevaatamist , korrastamist ja uuele baastaristule ülemineku ettevalmistamist,» teatas RIA.

Pikim katkestus toimus 9. jaanuari hommikul ja kestis 41 minutit, kokku olid digiretsepti ja kindlustatuse kontrolli teenused jaanuaris häiritud 1 tunni ja 40 minuti jooksul.

Paraku ei läinud paremini ka RIA enda hallatavate süsteemidega. Nimelt oli 23. jaanuari pealelõunal ligikaudu pooleteist tunni jooksul häiritud riigivõrgu töö.

Interneti põhivõrgu trassi plaanilise hoolduse käigus suunati riigivõrgu liiklus tagavaratrassile, mis aga ei tulnud koormusega toime. Seetõttu oli mõne kliendi andmesideühendus tavapärasest aeglasem.

Jaanuaris jõudis RIAni info ka kolmest finantspettuse katsest võltsarvete abil. Näiliselt Eesti ehitus-, meditsiini- ja logistikasektori ettevõtete nimel saadeti koostööpartneritele ja klientidele laiali hulk võltsarveid, kus paluti raha kanda petturite pangakontole.

Kahel juhul oli registreeritud ettevõttele sarnase nimega domeen, kolmandal juhul kasutasid petturid ära asjaolu, et ettevõtte enda meilidomeen ei olnud piisavalt hästi kaitstud väärkasutamise vastu. Tegemist on uuema petuskeemiga, mis võib tulevikus põhjustada märkimisväärset majanduslikku kahju, sest sihtmärgiks võib sattuda mõne ettevõtte kogu kliendibaas.

Jaanuaris nägi RIA ühte suuremat pahavara sisaldavate e-kirjade lainet, kus inimesed said e-kirja teemaga «HP ePrinti kasutaja skannitud dokument» ning lisatud manuse avades võis arvuti nakatuda pahavaraga, mis võimaldab kurjategijatel autoriseerimata kaugligipääsu arvutisse.

Jätkuvalt üritavad kurjategijad teenida hõlptulu ka lunavararünnakutega. Jaanuaris sai RIA teada kuuest juhtumist, kus ettevõtte või eraisiku arvuti oli nakatatud andmeid krüpteeriva lunavaraga.

Ühel juhul peatas lunavararünnak ühe tööstusettevõtte äritegevuse 36 tunniks, ettevõte ise hindas oma majanduskahjuks 17 000 eurot.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles