Google välistab uutel Huawei mobiilidel Gmaili ja YouTube’i

Aivar Pau
, toimetaja
Copy
Huawei Mate 30 Pro on mobiil, mis pole mandri-Euroopas siiamaani müügile jõudnud, kuna selles pole Google'i teenuseid ja äppe
Huawei Mate 30 Pro on mobiil, mis pole mandri-Euroopas siiamaani müügile jõudnud, kuna selles pole Google'i teenuseid ja äppe Foto: Alex Tai/ZUMAPRESS.com

USA tehnoloogiagigant teatas, et keelab Huawei uutel mobiilitelefonidel oma põhiäppide Gmaili, Mapsi ja YouTube’i kasutamise isegi juhul, kui kasutajad need välistest allikatest oma mobiili paigaldavad.

Teatavasti paigutas USA valitsus möödunud aasta 16. mail Huawei musta nimekirja, millesse kuuluvate ettevõtetega on USA firmadel keelatud koostööd teha. See tähendab, et Google teenustel ja rakendustel on keelatud töötada Huawei seadmemudelites, mis on välja antud pärast seda kuupäeva. Neisse ei tohi paigaldada ka selliseid Google’i tuntud rakendusi nagu Gmail, Maps, YouTube, Play Pood, kirjutab Gadgets 360.

«Kasutajate andmete privaatsuse, turvalisuse ja üldise kogemuse tagamiseks on Google Play pood, Google Play Protect ja Google'i põhirakendused (sh Gmail, YouTube, Maps ja muud) saadaval ainult Play Protect'i sertifitseeritud seadmetes,» ütles Androidi ja Play juriidiline direktor Tristan Ostrowski reedeses avalduses.

Tema sõnul ei ole piirangute tõttu pärast 16. maid 2019 üldsusele kättesaadavaks tehtud uued Huawei mudelid turvaprotsessi läbinud ja neisse ei ole Play Protect'i eelsalvestatud. Seetõttu peetakse neid sertifitseerimata seadmeteks ja neis ei saa Google'i rakendusi ja teenuseid kasutada.

Ostrowski teatas ka, et Google ei luba oma teenustel töötada seadmetes, kus turvalisus võib olla ohustatud.

Google'i mobiiliteenuste asendajana ehitab Hiina hiiglane Huawei mobiiliteenuseid nimega HMS ja on Androidi asemel välja töötanud oma opsüsteemi HarmonyOS.

Huaweil on jätkuvalt õigus oma seadmetes kasutada Androidi avatud lähtekoodiga tarkvaraplatvormi versiooni, kuid see ei anna õigust kasutada Play poe ja Google’i rakendusi. Juba müüdud seadmetes tohib Huawei jätkuvalt kasutada kõiki Google’i ja Androidi rakendusi, teenuseid ja äppe ning saada neil uuendusi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles