Karbist välja: väänduv Huawei Mate Xs – tohutu riskiga toode

Aivar Pau
, toimetaja
Copy
Huawei Mate Xs
Huawei Mate Xs Foto: Aivar Pau

Juba järgmisel kuul toob vastuoluline Hiina tehnoloogiaettevõte Huawei Eesti ja muu maailma turule oma järgmise tipptelefoni, mis on mitmeski mõttes märgilise tähtsusega sündmus ja tähendab Huawei jaoks ühtlasi suurt riski.

See on lausa globaalselt oluline eelkõige selles osas, mis saab edasi Huaweist endast. See peamiselt siseturu kasvu tõttu turuosalt teiseks mobiilitootjaks ettevõte pole pärast möödunud aasta mais alguse saanud USA sanktsioone toonud mujal maailmas turule tegelikult mitte ühtegi uut mobiiltelefoni.

Põhjus väga lihtne: USA tarkvara Huawei mobiilides kasutada ei tohi ja see käib ka Androidi alusplatvormi ja teiste Google’i teenuste ja äppide kohta. Kui ühes mobiilis pole aga Applei või Google’i mobiiliteenuseid, siis pole neis ka ühtegi ülipopulaarset äppi, kuna arendajad pole neid lihtsalt teiste teenuste tarvis arendanud.

Mis mõtet on täna ühel Eestis müüdaval mobiilil, kui selles ei jookse Facebook, Messenger, Whatsapp, Gmail, Maps, Skype, Smart-ID, Postimees või Swedbank? Mitte mingit – olgu ta tehniliselt nii uhke kui iganes.

Kui nüüd uue seadmega läbi kukutakse, muutub olukord veel keerulisemaks, et mitte öelda lootusetuks ja väljapääsematumaks.

Ja just siin võtab Huawei tohutu riski.

Esiteks toob ta turule seadme, mis väga suure tõenäosusega ei sisalda ikkagi kaugeltki kõiki olulisi äppe – arendajate poole pöörduti palvega hakata äppe kohendama ka Huawei mobiilide (ehk Huawei Mobile Services ja selle äpipoe AppGallery ) jaoks alles üsna hiljuti.

Teiseks aitaks seda kompenseerida ehk väga hea hinna ja kvaliteedi suhtega mobiil, mis teeks ülihäid fotosid ja oleks kättesaadav laiadele massidele, kuid mida teeb Huawei – ta toob üle pika aja esimesena turule tavaostjale absoluutselt kättesaamatu hinnaga seadme, mille tehnoloogia on funktsionaalsus on alles täiesti lapsekingades. Hulljulge samm.

Mis toode see on?

Aga võtame selle äsja Barcelonas esitletud imetoote siis karbist välja.

Esimene mulje karbist välja võttes: no on alles kobakas! Jah, see kaalub tõesti palju – lausa 300 grammi, mis on ligi kolmandiku võrra raskem võrreldes tavamobiilidega.

Kust tuleb raskus: esiteks on sellel seadmel tavamobiilidega võrreldes poole suurem ekraan ja teiseks on tal selle elushoidmiseks kaks akut. Igal juhul pole tegemist jooksusõprade lemmikmobiiliga, kes armastavad kindlasti kergemaid ja väiksemaks, mitte suuremaks väänduvaid ekraane.

Ja nüüd kõige olulisem: väänduv ekraan! Kuidas seda avada – selgub, et selleks tuleb vajutada punast nuppu seadme ühes servas.

Foto: Aivar Pau

Käib väike klõps ja raamat hakkab avanema, ise teeb ta seda kuni 90-kraadise nurgani, edasi tuleb juba tasapinna saavutamiseks sõrmede jõudu kasutada, kuni see üsna hästi kuuldava kerge hingede raginaga lõplikult lahti on.

Kusjuures, olgu kohe ära öeldud, et lootekoha laine on nähtav nii silmaga kui tuntav sõrmedega:

Foto: Aivar Pau

Ja nii saigi 6,6 tollise diagonaaliga ekraanist järsku 8-tolline. Inimkeeli öeldes: kui enne oli ekraani laius 78,5 millimeetrit, siis pärast avamist 146,2 mm.

Oot, aga kõrgus jääb ju samaks – see on ikka 161,3 mm! See tähendab, et tulemuseks on sisuliselt ruudukujuline ekraan.

Ja siit tekib küsimus: kellele ja miks on vaja ruudukujulist ekraani? Videod on suhtega 16:9 või 21:9 – seega jääb suur osa ruudukujulisest ekraanist kasutamata. Seega ei, laius on ikka sama, seega ei mingit kasu. Liiatigi on näiteks YouTube nii halvasti selle seadme jaoks kohandatud, et pilt kipub ikka kuskile valesse kohta sattuma.

Siis tekkis mul mõte kasutada ära seadme väändumist ja muuta video vaatamine mugavaks seeläbi, et jättagi mobiil poolavatuks ja vaadata pilti ainult suuremalt küljelt. Aga neetud! See kalle on ju 90 kraadi, mitte väiksem. See tähendab, et video vaatamiseks pean langema laua tasapinnale. Seega ei läinud läbi ka see trikk.

Kui proovisin aga täisnurkselt avatud seadme keerata teistpidi, siis jäi video ikka ekraani keskele ja ma nägin sellest ainult alumist osa:

Foto: Aivar Pau

Ka veebilehed on disainitud pigem ikka 16:9 suhte tarvis, aga tuleb tunnistada, eks suure ekraani pealt ole ikka mõnusam lugeda, kui väikse pealt, olgu või Postimeest:

Foto: Aivar Pau

Multitaskingu jaoks pole veel äpid samuti väga valmis, et nende vahel näiteks pilte või tekste vedada. Seega tuleb igal ostjal enda jaoks tõsiselt läbi mõelda, milleks on tal tegelikult vaja ekraani, mis on väiksem kui tahvelarvuti, suurem kui mobiiltelefon, kujult ruut ja seejuures viis korda kallim, kui keskklassi mobiil või madalama klassi tahvelarvuti.

Jah, just, viis korda! See seade tuleb müügile soovitusliku hinnaga 2499 eurot. Kolm keskmist kuupalka! Tundub palju? Nii ongi, aga õnneks on uutel asjadel komme olla alguses kordades kallimad, kui nad seda tegelikult väärt on.

Üks on aga kindel: Huawei tipptelefonid teevad jätkuvalt suurepäraseid fotosid ja Mate Xs on raudselt neist veel omakorda kõige parem. Äärmiselt selged ja teravad, tasakaalus loomulike värvidega, suurepärase suumimisvõimega ja lähivõtte funktsionaalsusega, kahte stabilisaatorit (optiline ja AI) kasutav nelikkaamera.

Koostöös Leicaca arendatud kaameraid on seadmel neli: 40 MP põhikaamera, 16 MP ülilainurkkaamera, 8 MP telefoto kaamera ja lisaks sügavusandur. 

Lihtsalt üks näide: Sagrada Familia suumimata ja üks selle detail samalt kohalt kümneid kordi suumitult:

Foto: Aivar Pau
Foto: Aivar Pau

Aku mahutavuseks on 4500 mAh ja 85 protsentsi saab sellest laetud poole tunniga. Platvormiks on Androidi avatud lähtekoodiga versioon 10, mida võivad kasutada isegi sanktsioonialused ettevõtted. Huvitaval kombel on seadme jaoks tasuta saadaval ka Microsoft Office programmid. 

Kirjutada tuleb selle seadme puhul pöialdega ja vähemalt meestel ulatuvad need ekraaniklaviatuurl kõikide tähtedeni. Kokkupandult höirib aga see, et kogu vaade on vasakule nihkunud ja nii jäävad savaku poole klhavid juba kumeruse peale.

Kokkuvõttes on tegemist seadmega, mis Huaweile kindlasti müügiedu ei too. See on lihtsalt liiga kallis ja arusaamatu vajadusega seade, mille äpipood on vähemalt esialgu olulistest äppidest tühi. See on lihtsalt moega kaasamineku seade. 

Samas annab Huawei sellega märku, et ta on sanktsioonidele vaatamata elus ja võitleb edasi. Juba märtsis on välja tulemas Huawei uus P-seeria nö tavaline tippmobiil. Oodakem parem seda. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles