Eesti tipud lunastasid esimestena pääsme finaalturniirile, nende laupäevad on nüüd pingevabad

Henry Lääne
Copy
Kylian Mbappe mängib FIFA 20 üle Hugo Lloris'.
Kylian Mbappe mängib FIFA 20 üle Hugo Lloris'. Foto: Kuvatõmmis

Tänavu selgub esimene Eesti tšempion e-jalgpallis ning meistrivõistluste debüütkvalifikatsiooniturniiril lunastasid pääsme lõppvõistlusele Joosep Kool ja Henry William Heinola. Noormehed, kes on suutnud end kohati mängida maailma paremate sekka.

Kool ja Heinola läbisid tiheda kadalipu, kuna turniirile registreerus 128 mängijat. Osalemiseks polnud vaja midagi muud peale toimiva internetiühenduse, FIFA 20 mängu ja Playstation 4 konsooli.

Muruvutist tuntud Nõmme Kaljut esindav Heinola ja Kool kindlustasid finaalturniiri pileti võitudega nelja parema hulgas. Viimases kohtumises, kus polnud mängus midagi peale au, oli Kool parem 5:2.

FIFAt esimest korda viieaastaselt mänginud Heinola on Eesti e-vutimaastikul tuntud kuju, olles mitu aastat kuulunud Maarjamaa tippu. «Tõsisemalt hakkasin tegelema FIFA 17ga, kui sinna tuli Weekend League,» ütles enamasti Playstationil väravaid jahtiv tallinlane, kes on triumfeerinud näiteks MängudeÖÖ-l ja hooajal 2017/18 Eesti Virtuaalapallurite võistluse üldarvestuses.

Weekend League on FIFA kõige konkurentsitihedam mänguviis, kus kümnetel tuhandetel osalejatel tuleb reede hommikust esmaspäeva hommikuni pidada 30 kohtumist. Mida rohkem matše võidetakse, seda parem on lõppkoht ja auhind. Heinola sõnul jõudis ta FIFA 19s mõnikord saja parema hulka ning see kuulub tema mängurikarjääri tippsaavutuste hulka.

Ka Kool on Weekend League'is häid tulemusi näidanud. «FIFA 19s olin maailma punktiarvestuse 181. Lisaks olen FIFA 17, 18, 19 ja 20 olnud Weekend League'is esisajas.» Muide, esimese kvalifikatsiooniturniiri võitja võttis maailma populaarseima jalgpallimängu tõsisemalt käsile pärast FIFA 16. Temagi eelistab virtuaalvutis tippu tõusta Playstationil.

Erinevad nägemused muruvuti ja FIFA seosest

Heinola märgib, et möödunud laupäeval toimunud kvalifikatsiooniturniir kulges tema jaoks suurepäraselt, kuna tal õnnestus kohe esimese korraga lunastada pääse lõppvõistlusele.

«Nüüd saan järgnevad laupäevad rahulikult veeta,» viitab Heinola, et 2. maini on iga nädala laupäeval kavas kuus kvalifikatsiooniturniiri, millele võivad koroonakriisi jahenedes lisanduda ka seitsmes ja kaheksas. «Pingelisi mänge oli kaks: nii veerand- kui ka poolfinaalis võitsin kuldse väravaga.»

Pariisi Saint-Germainiga mänginud Heinola poolfinaal HyperElite1516 vastu:

Kooli sõnul oli turniir tema jaoks sujuv ning probleemidest prii. Tõsi, poolfinaal teise Nõmme Kalju e-mängija Marko-Alari Londi vastu oli suhteliselt keeruline, kuna tal õnnestus alles viimaste minutitega kaotusseisust välja tulla ja võtta 3:2 triumf.

Turniiri teine poolfinaal: Kool vs. Marko-Alari Lont:

Nii nagu kõik praegu paigas olevad kvalifikatsiooniturniirid, mängiti laupäeval interneti kaudu. Samas on Eestis peetud ka võistlusi, kus e-vutiässad peavad matši näiteks samal diivanil istudes. 

«Online on kordades mugavam,» ütleb Kool. «Koha peal publiku ees võõras keskkonnas mängimine on kindlasti erinev.» Heinola eelistab aga LAN-turniire, kus puldiklõbistajad on ühes kohas koos. «Siis on näha, kellel peab närv paremini vastu ja kellel mitte.»

Muide, nii Koolil kui ka Heinolal on kogemusi ka murujalgpalliga. «Mängisin umbes kümme aastat Viimsis Martin Reimi Jalgpallikoolis, kuid otsustasin pärast tõsist vigastust lõpetada. Pärisvutt annab juurde teadmisi taktikatest, aga muidu ma suurt seost FIFAga ei näe,» räägib Kool.

Heinola ajas palli taga 15 aastat, kuid temagi pidi tervise nimel putsad nurka viskama. Ta märgib, et kui poleks ise kunagi vutti mänginud, poleks ta FIFAni jõudnud.

«Mulle meeldib väga vaadata tiime, kes teevad kõrget pressingut ja sunnivad vastaseid mängima oma stiili järgi. Üritan FIFAs samamoodi teha, et vastaste elu oleks võimalikult keeruline. Et nad ei tunneks end mugavalt,» lausub Heinola.

Teine kvalifikatsiooniturniir toimub juba 4. aprillil. Ennast saab registreerida SIIN. Võistlus algab kell 18 ning see edastatakse otsepildis Postimehe veebiportaalis. Ülekannet kommenteerivad Henry Lääne ja Christopher Krutto.

Esimese turniiri finaal Heinola ja Kooli vahel, kogu turniiri vaata SIIT:

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles