Vikipeedia peab täna kaheksandat sünnipäeva

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Veebientsüklopeedia Vikipeedia, siinkohal võru keeles.
Veebientsüklopeedia Vikipeedia, siinkohal võru keeles. Foto: Liis Saar / Sakala
Populaarne veebientsüklopeedia Vikipeedia saab täna kaheksa-aastaseks. Vabatahtlikud on teatmikusse alates 2001. aastast kirjutanud kokku üle 8,2 miljoni artikli.

Artikleid on enam kui 200 keeles, kõige rohkem inglise, saksa, prantsuse, poola, jaapani ja hollandi keeles. Eestikeelses Vikipeedias, mis sai alguse 2002. aasta augustis, on lehekülgi ehk artikleid pea 58 000.

Vikipeedia enda kohta käivas sissekandes viidatakse ka probleemidele, mis teatmikku juba esimestest päevadest saatnud on – küsimused usaldatavusest ja täpsusest. Kritiseeritud on avatust, mis võimaldab artikleid muuta ja luua ka vandaalidel, ebaühtlast kvaliteeti, kallutatust ja populaarsuse eelistamist kvaliteedile.

Positiivsed jooned, nagu pidev uue info vool, mahukus ja hulk erinevaid keeleversioone on Vikipeediast teinud aga ühe enamkasutatavatest internetis leiduvatest infoallikatest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles