EICTA: uudised plasmatelerite keelustamisest ei vasta tõele

Marina Lohk
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Caro/Scanpix.

Euroopa digitaalse tehnoloogia tööstuse häälekandja EICTA teatel kehtib tänavu jõustuv ELi määrus elektrooniliste seadmete energiakasutuse kohta ühiselt kõikide telerite kohta ning plasmatelerid ei kao kuhugi, vaid muutuvad energiasäästlikumaks.


Hiljutiste meediakajastuste alusel võidakse plasmatelerite tehnoloogoa peagi energiakasutuse efektiivsuse tõttu turul keelustada, teatas EICTA (Euroopa Info- ja Kommunikatsioonitehnoloogiatööstuse Assotsiatsioon).

Ka Tarbija24.ee vahendas hiljuti ajalehte The Independent, kus kirjutati, et uued Euroopa Liidu reeglid võivad panna keelu suurtele ja palju elektrit tarbivatele plasmateleritele.

EICTA selgitusel töötab EL praegu uue regulatsiooni kallal, et kindlustada senisest veelgi suurem energiakasutuse efektiivsus kõikide teleritüüpide (plasma, LCD, CRT jt) puhul.

Kõigilt tootjatelt, kes soovivad oma telereid Euroopa turul müüa, nõutakse vastamist nendele uutele minimaalse efektiivsuse standarditele. Regulatsioon jõustub tõenäoliselt 2009. aasta teises pooles.

Üleminekuperioodi pikkuseks on plaanitud 1 aasta ning täielikult peaks regulatsioon jõustuma 2010. aasta teises pooles.

Plasma-, LCD- ja CRT-tehnoloogiad erinevad üksteisest energiatarbimise viisi osas. Sellest hoolimata hakkab kõigile tehnoloogiatele kehtima ühesugune energiakasutuse nõue.

Nii LCD- kui plasmaekraanide tootmise tehnoloogiad on EICTA teatel viimastel aastatel läbi teinud märkimisväärseid arenguid, muutudes energiakasutuse poolest üha efektiivsemaks.

ELi seadusandjad jõudsid 2005. aasta aprillis kokkuleppele ettepaneku osas, mille eesmärgiks on suurendada tarbeelektroonika seadmete energiasäästlikkust. Ettepaneku eesmärgiks oli muuta igapäevased elektroonilised seadmed keskkonnasõbralikumaks ning vähendada globaalset soojenemist põhjustavaid kasvuhoonegaase.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles