Forbes: Xiaomi rikub pööraselt kasutajate turvalisust

Liina Laks
Copy
Mees Xiaomi telefoni kasutmas: Forbes kirjutab, et see telefon salvestab kõik, mida sa seal teed - ja saadab admed Hiinasse
Mees Xiaomi telefoni kasutmas: Forbes kirjutab, et see telefon salvestab kõik, mida sa seal teed - ja saadab admed Hiinasse Foto: Reuters / Scanpix

Kas oled mõelnud, miks Hiina tootja Xiaomi telefonid nii odavad on? Forbes kirjutab, et sa maksad lihtsalt oma andmetega – Xiaomi teab sinu kohta kõike.

Küberturvalisuse uurija Gabi Cirlig avastas, et tema uus Xiaomi Redmi Note 8 smartphone salvestas praktiliselt kõik, mida ta telefonis tegi, ning andmed saadeti Alibaba serveritesse, kirjutab Forbes.

Täpsemalt avastas Cirlig, et kui ta käis internetis läbi Xiaomi vaikimisi brauseri peal, siis salvestas too kõik veebilehed, millel ta käis, olenemata sellest, kas tegu oli Google‘i või rohkem privaatsust pakkuva DuckDuckGo-ga. Otsingud salvestati ka juhul kui kasutaja valis nn privaatsema incognito-rakenduse. Forbesi andmetel saadeti kõik andmed küll Singapuri ja Venemaa serveritesse, aga domeenid olid registreeritud Pekingis. Cirlig kahtlustab, et Xiaomi telefon tunneb huvi ka tema äppide kasutuse vastu ning avastas, et kui ta kasutas muusikaäppe, siis salvestas Xiaomi ka tema muusikavaliku.

https://twitter.com/hookgab/status/1256277599812231171

Xiaomi vastas Forbesile, et väited on ebaõiged. Telefonitootja kinnitas, et andmeid küll salvestatakse, kuid neid tehakse anonüümselt. 3. mail teatas Xiaomi, et järgmise telefoni-update'i järel lõpetab Xiaomi kasutajate andmete saatmise Hiina idufirmale Sensors Data, mis tegeleb käitumismustrite analüüsiga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles