Targad seadmed aitavad tervist jälgida

Kuldar Kullasepp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Firma Jawbone valmistatud käevõru on täis erinevaid sensoreid, mis jälgivad nii kasutaja liikumisharjumusi kui ka unerütmi. Withingsi toodetud vererõhu mõõtmise seade mitte ainult ei kuva mõõtmistulemusi, vaid ka salvestab need.
Firma Jawbone valmistatud käevõru on täis erinevaid sensoreid, mis jälgivad nii kasutaja liikumisharjumusi kui ka unerütmi. Withingsi toodetud vererõhu mõõtmise seade mitte ainult ei kuva mõõtmistulemusi, vaid ka salvestab need. Foto: Internet

Aastaid levinud arvamus, et tehnika muudab inimesed laisaks ja mugavaks, on muutumas. Üha kiiremas tempos kasvab nende toodete hulk, mis võimaldavad oma tervisel silma peal hoida ja kehutavad meid enda eest rohkem hoolitsema.

Tranwatching.com toob ühe selle aasta märksõnana esile just tervislikule elule kutsuvad mobiilirakendused ja seadmed. Peetakse oluliseks, et esimesed sammud tervisliku tuleviku nimel saaks inimene teha suurema vaeva ja kulutusteta. Abiks tulevad esmalt nutitelefonidele mõeldud rakendused.

Maailma ühele populaarsemale nutitelefonide platvormile iOS on loodud üle 10 000 rakenduse, mis on kaudsemalt või otsesemalt seotud tervisega. Näiteks on saadaval üle 1500 kardiotreeningu rakenduse, 1300 rakendust dieedi pidamiseks, 1000 stressi ja puhkuse rakendust ja üle 650 rakenduse, mis loodud spetsiaalselt naiste tervisele mõeldes.

Nutikas käevõru

Selliste programmide arv kasvab alanud aastal kiires tempos ja paljudel neist on versioonid ka teistele mobiiltelefoniplatvormidele nagu Android, Symbian ja Windows Phone.

Üks lihtsamaid viise oma tervise eest hoolitsemiseks on piisav liikumine. Siingi on abiks erinevad rakendused, mis võimaldavad lugeda kokku joostud, jalutatud või suusatatud kilomeetrid ja pidada on­line-treeningpäevikut. Mitmed sellised programmid on saadaval suisa tasuta, näiteks Endomondo, Runkeeper või Sports Tracker.

Leida võib aga ka märksa spetsiifilisemaid rakendusi. Näiteks seljavaludega kimpus olevatele inimestele võib kasu olla programmist Pain Free Back, mis pärast vastamist erinevatele küsimustele annab nõu, kuidas valust vabaneda.

Rakendus Play It Down võimaldab aga testida kuulmist. Eelkõige meelelahutusliku eesmärgiga seade töötleb muusikat näiteks nii, kuidas seda võiks kuulda sinust viis, kümme või kolmkümmend aastat vanem või noorem inimene. Samuti võimaldab rakendus mõõta telefoni ümbritseva heli tugevust ja juhtida tähelepanu, kui müratase on liialt kõrge.

Üks vajalikumaid programme on aga SkinScan, mis jälgib aja jooksul sünnimärke ja hoiatab ohtudest. SkinScan on saadaval vaid iOS-platvormil, kuid analoogseid programme on ka Androidile. Rakendus võimaldab telefoni kaameraga sünnimärke pildistada, misjärel analüüsib neid erinevaid algoritme kasutades.

Kaamerat kasutab ka Lifelensi väljatöötatud seade, mis püüab veretilka pildistades avastada malaariat. Praegu pole see veel laiemaks kasutamiseks valmis, kuid vajadus niisuguse seadme järele on näiteks maailma vaesemates piirkondades ülisuur.

Kui teil on aga huvi oma tervise eest veelgi tõsisemalt hoolitseda, siis on valminud mitmeid huvitavaid tooteid, millele lähiajal kindlasti ka konkurendid tekivad.

Üks palju tähelepanu pälvinud seadmeid on firmalt Jawbone, kes seni tuntud käed-vabad-süsteemide ja kõlarite valmistajana. Novembris müügile tulnud Up on ettevõtte esimene tervisevaldkonna toode. Elastne käevõru on täis erinevaid sensoreid, mis jälgivad nii kasutaja liikumisharjumusi kui ka und.

Kui võru kandja on liialt kaua järjest istunud, hakkab seade vibreerima, tuletades meelde, et vahepeal tuleb end ka liigutada. Kui panna võru treeningrežiimile, loeb see kokku läbitud distantsi, kiiruse, salvestab GPS-info ja palju muud.

Annab infot ka arstile

Öösel jälgib seade aga kasutaja unerütmi ja püüab äratada just siis, kui kõige õigem – arvestades seatud äratusaega, tekitab võru kerge vibratsiooni, kui uni on kõige kergem. Up käevõru on disainitud võimalikult mugavaks, et seda oleks hea kanda kogu ööpäeva. Ka see seade tuleb ühendada mobiiltelefoniga, samuti on kasutamiseks lisaks online-treeningpäevik.

Erinevaid võimalusi pakub ka FitBit, väike nätsupakisuurune seadeldis, mis loeb samme, aga oskab aru saada ka kõrguste muutusest. Nii saab seadeldis kenasti aru, kui jooksed treppe mööda üles-alla. FitBitil on igati asjalik online-treeningpäevik, kus saab näha läbitud vahemaid ja ronitud korruseid.

Kui nimetatud tooted on mõeldud eelkõige meelelahutuslikeks «treeningukaaslasteks», siis firma Withings toodetud vererõhu mõõtmise seade on juba oluliselt professionaalsem. See tuleb ühendada iPhone’i, iPod Touchi või iPadiga ja seade mitte ainult ei kuva mõõtmistulemusi, vaid ka salvestab need, et vajadusel edastada näiteks arstile.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles