USA osariik läheb Uberi ja Lyfti vastu kohtusse

Liina Laks
Copy
Kasutaja võrdleb Uberi ja Bolti äppi
Kasutaja võrdleb Uberi ja Bolti äppi Foto: LIIS TREIMANN/PM/SCANPIX BALTICS

Bolti konkurendid Uber ja Lyft on sattunud Kalifornias tule alla: neil tuleb võtta ette kallis kohtutee tõestamaks, et autojuhid ei ole tegelikult nende töötajad.

Kalifornia osariik leiab, et Uber ja Lyft on autojuhtide staatust valesti määratlenud ja seetõttu tuleb neil sadadesse miljonitesse dollaritesse ulatuvat kahjutasu maksta. Kui mõlemad sõidujagamisplatvormid määratlevad autojuhte iseseisvate teenusepakkujatena, siis Kalifornia osariigi jaoks on selge, et tegu on tegelikult Uberi ja Lyfti töötajatega. Lisaks Kalifornia osariigi prokuröridele tuleb ettevõtetel rinda pista Los Angelese, San Francisco ja San Diego prokuröridega, vahendab Reuters.

Kui kohus peaks otsustama, et tegu on tegelikult Uberi ja Lyfti töötajatega, tuleb firmadel maksta trahvi ning lisaks tasuda autojuhtidele vähemalt miinimumpalka, sotsiaal- ja tervisekindlustus, õnnetusjuhtumi kindlustus ning samuti võtta enda kanda auto kui töövahendiga seotud kulud.

Kohtusaagat jälgivad kullipilguga paljud ettevõtted, sest otsus tõotab tulla põhimõtteline: viimasel kümnendil on hoogsalt levima hakanud nn gig-economy, mille puhul luuakse portaale, millega liitunud inimesed on juriidliselt iseseisvad töötajad ning peavad kõik tööga seotud maksud ja kulud ise kandma, samal ajal kui portaal teenib nende tegevuse pealt vahendustasu.

Kohtusse saab Kalifornia minna tänu tänavu aasta alguses kehtima hakanud seadusele, mis on suunatud nn gig-economy vastu. «Ühegi ärimudeli edu ei tohi sõltuda töötajate halvasti kohtlemisest ja seaduse rikkumisest,» ütles Kalifornia peaprokurör Xavier Becerra. Ta lisas, et Uberi ja Lyfti juhtidel puuduvad tööturul elementaarne kaitse, haiguskindlustus ning tasu ületunnitöö eest. Osariik leiab, et kõik need kulud jäävad laiemalt ühiskonna ja seega osariigi kanda ning Uberi-sarnased firmad poevad vastutusest kõrvale.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles