Richard Branson loodab nädalavahetusel uue raketi kosmosesse saata

PM Majandus
Copy
Richard Branson.
Richard Branson. Foto: RAUL ARBOLEDA / AFP

Briti ärimehe söör Richard Bransoni ettevõte loodab nädalavahetusel saata kosmosesse ühe oma uue kanderaketi.

Bransoni Californias paikneva Virgin Orbiti eesmärgiks on viia orbiidile satelliite raketi abil, mis stardib reaktiivlennuki tiiva alt, vahendas BBC.

Kanderaketi esimene lend Vaikse ookeani kohal võib soodsa ilma korral teoks saada laupäeval. Kui see osutub edukaks, püüab Virgin Orbit võimalikult kiiresti alustada ärilise eesmärgiga lende.

Kanderakett teiseks lennuks on ettevõtte Long Beachil asuvas tehases juba valmis.

Maailmas kasvab väikeste ja võrdlemisi soodsate satelliitide populaarsus ning nende arendajad otsivad paindlikumaid ja odavamaid mooduseid oma seadmete kosmosesse toimetamiseks.

Virgin Orbiti, mis algselt loodi Bransoni kosmoseturismi ettevõtte Virgin Galactic osana, konkurentideks on terve rida oma rakette arendavaid ettevõtteid.

Virgin Atlanticu kunagine reisilennuk Cosmic Girl viib raketi LauncherOne kümne kilomeetri kaugusele, kus laseb selle lahti.

Kanderakett langeb seejärel umbes neli sekundit, mille vältel lennuk keerab järsult paremale ära. Seejärel käivitub LauncherOne’i mootor, et alustada teed orbiidile. Sellel olev koorem päästetakse lahti 32 minuti pärast.

Ettevõte lootis esmalennu teha juba varem, kuid koroonaviiruse puhangu tõttu jäid plaanid venima.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles