Kohus käskis lastelaste pildid internetti riputanud vanaemal need maha võtta

tehnika.postimees.ee
Copy
Kohtuhaamer.
Kohtuhaamer. Foto: Kristjan Teedema

​Oma lastelaste pildid Facebooki ja Pinteresti üles riputanud vanaema peab need maha võtma või maksma iga päev 50 eurot trahvi, otsustas Hollandi kohus.

Kolme lapse ema oli korduvalt nõudnud vanaemalt piltide eemaldamist sotsiaalvõrgustikest ning esitas isikuandmete kaitse üldmäärusest (GDPR) tulenevalt selle kohta kaebuse.

Ema sõnul ei tahtnud ta oma 14-aastase ning kuue- ja viieaastase lapse piltide internetis eksponeerimist ning pole sellest tõusnud tüli tõttu nende vanaemaga üle aasta rääkinud. Hollandi meedia teatel oli vanim laps elanud vanaemaga seitse aastat, enne kui kolis isa juurde elama.

Kohus otsustas ema kasuks ning määras pildid üles riputanud vanaemale 50 euro suuruse trahvi iga päeva eest, mil pildid internetiavaruses on. Otsuse mittetäitmise korral võib ähvardada teda kuni 1000 euro suurune rahatrahv.

Isikuandmete kaitse üldmäärus tavapäraselt isiklike andmete käitlemisega ei tegele, kuid kohus tõdes, et piltide Facebooki riputamine tegi need avalikuks suuremale auditooriumile.

«Ma usun, et otsus üllatab paljusid, kes enne foto säutsumist või postitamist väga palju ei mõtle,» ütles tehnoloogia-alal tegutsev jurist Neil Brown BBC-le.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles