USA kosmoselend lükati nädalavahetusele

Liina Laks
Copy
Falcon-9 demorakett stardirajal Floridas
Falcon-9 demorakett stardirajal Floridas Foto: Zumapress/Scanpix

Eile öösel aset leidnud kosmosestart USAs jäi halva ilma tõttu ära, kuid uuele katsele minnakse juba sel nädalavahetusel.

Halva ilma tõttu lükati edasi NASA ja SpaceXi kosmoselennu start, alternatiivseteks stardikuupäevadeks on pakutud 30. ja 31. mai. NASA kirjutab, et start peaks toimuma nüüd laupäeval Eesti aja järgi kell 23.22 õhtul.

SpaceXi ja NASA ühislend saadab Falcon 9 kosmoseraketiga rahvusvahelisse kosmosejaama kaks astronauti, Douglas Hurley ja Robert Behnkeni. Tegu on esimese erafirma ja riigi koostöös tehtud kosmoseprojektiga, senimaani on kosmoseprojektid olnud rangelt riiklikud. Seni on USA andnud kosmoseprojektide tellimused kahele firmale: Elon Muski SpaceXile ja Boeingule. Algselt pidi lend toimuma juba 2017. aastal, kuid projekt jäi venima.

NASA lehel on võimalik juba praegu otseülekandeid vaadata.

Rahvusvahelisse kosmosejaama peaks astronaudid plaani kohaselt jõudma homme pärastlõunal.

USA peatas 2011. aastal Space Shuttle‘i programmi, osaliselt raha kokkuhoiu pärast, ning sellest ajast alates pole USA ise enda pinnal mehitatud kosmoselende läbi viinud. Rahvusvahelisse kosmosejaama pääsesid USA astronaudid küll, kuid pidid sõiduks venelastelt abi paluma.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles