Täna öösel katkevad lühiajaliselt ID-teenused

BNS
Copy
Digiallkiri. Mobiil-ID
Digiallkiri. Mobiil-ID Foto: Mihkel Maripuu

Planeeritud hooldustööde tõttu katkeb neljapäeva hilisõhtul lühiajaliselt ID-kaardi, Mobiil-ID ja Smart-ID kasutamine e-teenustes.

SK ID Solutions, kes on Eesti riigi partner sertifitseerimis- ja ajatempliteenuses, teeb neljapäeval kella 23st kuni reedel kella 5ni oma infosüsteemi plaanilist hooldust. Hooldustöö tõttu pole 29. mail alates kella kahest öösel võimalik kasutada mobiil-ID ja Smart-IDd, ajatempli- ja kehtivuskinnitusteenust ning anda digiallkirju.

«Et hooldustööd kasutajaid võimalikult vähe häiriks, uuendab SK ID Solutions oma süsteeme öösel. ID-kaardi, Mobiil-ID ja Smart-ID kasutamine võib olla häiritud 28. mai õhtul kella 23st. 29. mail alates kella kahest öösel pole paari tunni jooksul võimalik kasutada mobiil-ID ja Smart-ID lahendusi ja ID-kaarti saab enda autentimiseks kasutada vaid teatud teenustes. Sel ajal ei saa anda digiallkirju e-teenustes ega DigiDoc4 tarkvaras ning peatuvad kehtivuskinnitus- ja ajatempliteenus,» ütles Riigi Infosüsteemi Ameti peadirektori asetäitja Margus Arm.

«Kahjuks peavad välismaal viibivad eestlased arvestama, et nende jaoks ei pruugi katkestus öösel toimuda. Seetõttu oleks mõistlik olulised allkirjastamise ja autentimisega seotud toimingud varasemaks planeerida,» lisas ta.

Katkestuse ajal saab ID-kaarti autentimiseks kasutada nendes teenustes, mis on liitunud RIA poolt pakutava riigi autentimisteenusega. Kui hooldustöö edeneb viperusteta, taastuvad kõik teenused 29. mail kella 5ks varahommikul. Kui hooldustööd peaksid kestma planeeritust kauem, võib olla häiritud ka andmevahetuskihi X-tee töö, mille tulemusel ei pruugi toimida andmevahetus erinevate infosüsteemide vahel.

«SK viis läbi mitu testi ja hindas uuendustööga kaasnevaid riske, seega ei tohiks katkestus olla pikem kui kaks tundi. Hommikuks peaksid kõik nimetatud teenused taas töötama. Samas pole kõike võimalik ette planeerida, mistõttu tuleb arvestada võimalusega, et 29. mai hommikul ja päeval võib esineda tõrkeid e-teenuste kasutamisel. Sellisel juhul palume kindlasti pöörduda e-teenuse pakkuja poole, kus häired esinesid,» lausus Margus Arm.

ID-kaart kliendikaardina ei ole mõjutatud.

Ajavahemikul kell 23–1 võib tööde käigus esineda lühiajalisi, kuni 30-minutilisi häireid kõigis SK ID Solutionsi teenustes. Ajavahemikul kell 2–5 katkevad kuni kaheks tunniks kõik SK teenused, sealhulgas Smart-ID kasutamine, mobiil-ID kasutamine Eestis ja Leedus, kehtivuskinnitusteenused (OCSP), ajatempliteenus, ID-kaardi kasutamine, ID-kaardi ja Digi-ID väljastamine ja sertifikaadi staatusemuudatused, mobiil-ID väljastamine (Eesti ja Leedu) ja sertifikaadi staatusemuudatused ning Smart-ID väljastamine ja tühistamine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles