Minister tahab 5G-sagedusala jagada neljaks (1)

BNS
Copy
Väliskaubandus- ja infotehnoloogiaminister Raul Siem.
Väliskaubandus- ja infotehnoloogiaminister Raul Siem. Foto: Madis Veltman

Väliskaubandus- ja infotehnoloogiaminister Raul Siem saatis avalikule konsultatsioonile esimese 5G sageduskonkursi muutmise määruse, mille kohaselt kuulutatakse konkurss välja neljale sagedusloale varem plaanitud kolme asemel.

Ministri ettepaneku järgi jaotatakse sagedusvahemik 3410–3800 megahertsi planeeritud kolme asemel neljaks võrdseks sagedusloaks. Ministri hinnangul soodustab see konkurentsi, kuid samas aitab tagada sagedusressursi tõhusa kasutuse, teatas majandus- ja kommunikatsiooniministeerium (MKM).

«Peame hoidma turu avatuna võimalikult paljudele uutele arengutele ja pakkujatele. See aitab tagada jätkusuutliku ja mitmekesise teenuste valiku ka tänaseks olulisel määral muutunud majanduskeskkonnas,» märkis Siem.

Ministri sõnul näitas koroonakriis veel kord, kui olulised on Eestis head sideühendused. «Samuti näitas kriis, et inimesed saavad edukalt töötada ka maapiirkondades, kuid selle peamiseks eelduseks on hea internetiühendus. Kuigi valitsus tegi olulise otsuse ja suunas kiire interneti püsiühenduse rajamiseks täiendavad 15 miljonit eurot, siis igale poole siiski kaabliga internet ei jõua ja peame tõstma ka õhu teel leviva andmeside kättesaadavust,» ütles Siem.

Eraldatav sagedusala jaotatakse neljaks osaks, mis on piisavalt suured, et võimaldada 5G- tehnoloogiate andmemassiive. Täiendavalt jäetakse endiselt vabaks viies väiksem puhverala, et tagada kaitsejõudude seadmete häirevaba töö. Sageduste kasutuslubasid saavad riiklikul konkursil osta kõik huvilised sideettevõtjad nii Eestist kui ka mujalt.

5G-sagedusala konkursi avalduste esitamise tähtaeg on 18. juuni kell 23.59. Muudatused on plaanis kehtestada hiljemalt 17. juunil ning sellest tulenevalt pikeneb ka konkursi lõpptähtaeg 30 päeva võrra, et juba avalduse esitanud sideettevõtjad saaksid oma avaldust muuta ja uued konkursil osaleda soovijad avalduse esitada.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles