Värske maailma kiireim superarvuti võitleb koroonaviirusega (1)

PM Majandus
Copy
Kobes, Rikeni instituudis paiknev superarvuti Fugaku.
Kobes, Rikeni instituudis paiknev superarvuti Fugaku. Foto: STR/AFP/Scanpix

Värskelt maailma kiireimaks superarvutiks saanud Jaapani seadet rakendatakse võitluses koroonaviirusega.

Jaapani Fugaku saavutas superarvuti hulgas esikoha esmaspäeval, tehes sekundis 2,8 korda rohkem arvutusi kui IBMi seade, vahendas BBC.

Ameeriklaste Summit on neljal viimasel korral võitnud kaks korda aastas koostatava 500 kiireima superarvuti edetabeli esikoha.

Superarvutiks loetakse arvutit, mis on tavamasinast tuhat korda kiirem. Tükk aega on edetabelit domineerinud USA ja Hiina arvutid, Jaapan sai esikoha esimest korda üle 11 aasta.

Fugaku on rakendatud tööle koroonaviiruse vastases võitluses ja aitab simuleerida seda, kuidas piisad leviksid vaheseintega kontorites või rahvast täis avatud akendega rongis.

Kui masin saab järgmisel aastal täiesti töökorda, siis loodavad asjatundjad, et see aitab kitsendada viirusele mõjuvate ravimooduste valikut.

Toasuurune masin asub Kobe linnas. Selle töötasid kuue aasta jooksul välja Jaapani ettevõte Fujitsu ja riigi toel tegutsev Rikeni instituut. Seadme nimi on Fuji mäe teine nimi. Masina jõudluseks mõõdeti 415,53 petfloppi ehk 415,53 kvadriljonit (1015) tehet sekundis.

Tennessee osariigis Oak Ridge’i riiklikus laboratooriumis paiknev Summit saavutas 148.6 petafloppi. Kolmandaks jäi Californias Lawrence Livermore’i riiklikus laboratooriumis asuv teine IBMi seade. Neljas ja viies koht läksid Hiina arvutitele.

Fugaku saavutas esikoha ka teistes superarvutite jõudluse edetabelites ja on sellega esimene seade, mis on esikohal nii Graph500, HPCG kui ka HPL-AI tabelis.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles