Hiina sai paika oma positsioneerimissüsteemi satelliidid

tehnika.postimees.ee
Copy
Kanderakett BeiDou navigatsioonisüsteemi viimase satelliidiga startimas 23. juunil Xichangi sateliidikeskusest Hiina Sichuani provintsis.
Kanderakett BeiDou navigatsioonisüsteemi viimase satelliidiga startimas 23. juunil Xichangi sateliidikeskusest Hiina Sichuani provintsis. Foto: Xinhua/Zumapress.com/Scanpix

Hiina on edukalt orbiidile saatnud oma positsioneerimissüsteemi BeiDou-3 viimase satelliidi.

Kümme miljardit dollarit maksma läinud süsteem koosneb 35 satelliidist ja katab terve maailma, vahendas BBC.

Pärast eilset starti ei pea Hiina enam sõltuma USA valitsusele kuuluvast GPSist. Pinged Hiina ja USA vahel on viimasel ajal teravnenud koroonaviiruse, kaubandusküsimuste ning Hongkongi sündmuste tõttu.

Start oli kavandatud möödunud nädalaks, kuid see lükati edasi, kui raketi stardieelsel testimisel avastati tehnilisi vigu.

Beidou navigatsioonisatelliitide süsteem (BDS) pakub lisaks GPSile alternatiivi ka Euroopa Galileole ja Venemaa GLONASSile. Aastaks 2035 on plaanis tuua välja täiustatud ja hõlpsamini kasutatav süsteem, mille keskmeks on BDS.

Hiina kosmoseprogramm on viimase 20 aastaga kiiresti arenenud, kui Peking on oluliselt rahastanud riigi enda kõrgtehnoloogia arengut.

Aastal 2003 sai Hiinast kolmas riik, kes viis läbi mehitatud kosmoselennu. Hiljem on riik rajanud eksperimentaalse kosmosejaama ja saatnud kaks kulgurit Kuule.

Neid samme nähakse kui ettevalmistust püsiva kosmosejaama rajamiseks, võimalikuks mehitatud lennuks Kuule ja võimalikuks katseks saata seadmeid Marsi orbiidile ning kulgureid planeedi pinnale.

Sellisel juhul saaks Hiinast USA tõsine konkurent kosmose vallutamises.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles