Bitcoin'i-kelmidel õnnestus Twitteri-kontosid häkkides välja petta 100 000 dollarit (1)

Liina Laks
Copy
Bitcoin ja dollatrid.
Bitcoin ja dollatrid. Foto: DADO RUVIC/REUTERS

Bitcoin'i-petturid häkkisid end sisse Elon Muski, Apple‘i, Uberi, Joe Bideni ning sadade teiste tuntud inimeste ja organisatsioonide Twitteri-kontodele ning saatsid nende alt sõnumeid.

Kontosid häkiti vaid mõne minuti jooksul ning kuulsuste Twitteri-lehele postitati sõnum, et konto omanik kahekordistab kõik bitcoin'id, mis talle kindlaks määratud bitcoin'i-kontole saadetakse. Petturid said nõnda 350 kasutajalt kätte enam kui 100 000 dollarit, kirjutab Financial Times.

Reeglina nägid Bill Gatesi ja teiste kuulsuste kontode all tehtud postitused välja üsna ühesugused: vigases inglise keeles teatati, et kui kindlaks määratud bitcoin'i-kontole saadetakse rahasumma, siis konto omanik kahekordistab selle. «Sina saadad 1000$ ja mina saadan 2000$ tagasi!» seisis näiteks Elon Muski kontol. Tagesschau.de täpsustas, et nimetatud konto oli kolmapäeval suletud, aga enne seda oli sinna kogunenud 12,9 bitcoin'i. See teeb tänases vääringus ca 117 000 dollarit. Kolmapäeva õhtuks oli pool bitcoin'idest kontolt välja kantud.

Osa säutse kustutati, tõenäoliselt konto pärisomaniku poolt, kuid mõnel puhul oli märke, et pahategijad said ikka veel kontodel rahulikult tegutseda.

Twitter reageeris probleemile nõnda, et blokeeris ajutiselt probleemsed kontod, nii et päriskasutajad ei saanud enam postitusi teha, samuti ei olnud võimalik paroole vahetada. Sama takistus võib tabada paljusid Twitteri 166 miljonist kasutajast ajal, mil Twitter juhtunut uurib.

Twitteri juht Jack Dorsey ütles kolmapäeva õhtul, et «Twitteril on olnud karm päev» ning lubas teatada, mis täpselt sündis, kui nad on asjasse selgust toonud.

FBI andmetel on nad juhtunust teadlikud, aga nende hinnangul sattus ohvriks kuulsuste sotsiaalmeediakonto, mitte kuulsused ise. Petturite eesmärk oli selge: saada kontode jälgijad niikaugele, et nad oma bitcoin'e loovutaksid.

Kuna bitcoin'i-petised suutsid vaid minutitega väga suure hulga kuulsuste kontosid kaaperdada, siis tekitab see küsimusi, kui turvaline Twitter ikkagi on. Twitteri aktsia kukkus järelturul 4 protsenti.

Dorseyt ennast tabas häkkerirünnak möödunud aastal, toona kinnitas ta, et probleem polnud Twitteris, turvaauk oli hoopis tema mobiilsideteenuse pakkujal.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles