Marsil ellu jäämiseks võib kasulik olla putukate kitiin

Aleksandr Bregin
, Tehnikaportaali toimetaja
Copy
Mars InSight Elysium Planitia kivikõrbes.
Mars InSight Elysium Planitia kivikõrbes. Foto: Nasa Ja Uurimisinstituudid

Kosmosefännid on ammu unistanud sellest, et inimesed tuleksid tagasi mitte ainult Kuu peale, vaid alustaksid ka Marsi avastamise ja koloniseerimisega. Teadlased Singapurist leidsid nüüd ühe põneva lahenduse selle missiooniga seotud vanale probleemile.

Transport kosmosesse on väga kallis lõbu – keskmiselt ühe kilogrammi lasti transportimiseks kulub umbes kümme tuhat dollarit. Kui inimesed tahaksid transportida vett või mõnda vedelat sideainet ehitusmaterjalide valmistamiseks, siis läheks see väga kalliks ning ei oleks jätkusuutlik. Ideena on välja pakutud isegi kasutada inimeste uriini plastifikaatorina Kuu peal olevate materjalidega betoonilaadse aine loomiseks.

Üks teadlaste rühm Singapuri tehnika- ja disainiülikoolist otsustas aga vaadata antud probleemile looduse seisukohast. Kuidas saavad loodus ja evolutsioon hakkama karmides tingimustes? Vaadates näiteks mõnesid kõige vanemaid Maa peal elavaid organisme, koorikloomi, ja ka putukaid ja kalu, võib kohe märgata üht sarnasust – naturaalsest kitiinist kestad kaitsevad neid väliste ohtude eest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles