ARVUSTUS ⟩ Haruldast valgustehnoloogiat kasutav Razer Huntsmani mänguriklaviatuur

Aleksandr Bregin
, Tehnikaportaali toimetaja
Copy

Mehaanilised klaviatuurid on viimasel aastakümnel muutunud mängijate seas ülipopulaarseteks. Põhjust võib olla mitu – suur valik mudeleid, vastupidavus ja nupuvajutustunne. Razer tõi hiljuti turule uusarenduse klaviatuuride osas – tehnoloogia, kuhu on lisatud laseritel põhinevad lülitid.

Mehaaniline lüliti sarnaneb oma olemuselt kirjutusmasinale – eduka vajutuse korral antakse inimesele füüsilist tagasisidet, mida tavalistel membraaniga klaviatuuridel ei ole. Just see tagasiside toobki kasutajale mõnusat tunnet ning on eriti kasulik neile, kes iga päev tegelevad kirjutamistööga. Mänguritele meeldib see tehnoloogia nii selle füüsilise tagasiside kui ka lülitite vastupidavuse tõttu.

Kõige populaarsemad mehaanilised lülitid on CherryMX, kuid paljud firmad on hakanud arendama ka enda omi – näiteks Razer jaotab oma lüliteid rohelisteks, oranžideks ja kollasteks. Kõik nad erinevad omavahel vajutuse tundlikkuse ja selle jaoks rakendatava jõu võrra. Opto-mehaanilised lülitid võeti kasutusele esimest korda 2018. aastal Razeri poolt. Nende suurim erinevus tavalistest mehaanilistest lülititest seisneb selles, et tavalise füüsilise vajutuse aktivatsiooni asemel on optomehaanilistes klahvides pidevalt töötav valguskiir, mis nupu vajutusel läheb lülitist läbi ning kohe saadab signaali ka arvutisse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles