Teadlased lõid seadme, mis ennustab epilepsiahooge

Aleksandr Bregin
, Tehnikaportaali toimetaja
Copy
Foto: Billion Photos / Shutterstock

Ben-Gurioni teadlased Iisraeli Negevi linnast arendasid käevõru, mis kasutab tehisintellekti algoritme, et reaalajas analüüsida kasutajate elektroentsefalogramme.

See tehnoloogia aitab tuvastada võimalikke epilepsiahooge kuni üks tund enne nende ilmumist, tuvastades ja analüüsides tehisintellekti abil erinevaid ajuaktiivsuse mustreid. Tulemusena saab seade saata teavituse kasutaja nutitelefonile, aidates seeläbi ära hoida võimalikke vigastusi või isegi võimaldada õigeaegset ravimi võtmist.

Teadlased nimetavad seda tehnoloogiat Epinessiks ning räägivad, et tegu on ainulaadse seadmega, mis võimaldab ennetada võimalikke epilepsiahooge masinõppimise abil. Louisiana ülikoolis arendati eelmisel aastal sarnane algoritmide käsustik võrdväärse täpsuse ja kiirusega, kuid tegu ei olnud kantava riistvaralise seadmega.

Doktor Oren Shriki.
Doktor Oren Shriki. Foto: Ben-Gurioni Ülikool

Epinessi tahetakse tuua maailmaturgudele võimalikult kiiresti – Ben-Gurioni ülikool lõi spetsiaalse firma selle jaoks nimega NeuroHelp, mis hakkab Epinessi masstootmisega tegelema. Ben-Gurioni ülikooli teadlane doktor Oren Shriki mainib ka Epinessi lihtsust ja kasutajasõbralikkust – ideaalis võiks seda seadet kasutada ka haiglates. Shriki meeskond töötab praegu prototüübi kallal, mis läheks kliinilistesse katsetesse juba tänavu.

Seadme disain ei ole veel teada – kõigi eelduste järgi saab see välja nägema nagu väiksem käepael, midagi sarnast aktiivsusmonitoriga, kuid seda kantaks käsivarre ülemisel osal. Ideaalses maailmas saaksime näha Epinessi tehnoloogia integreerimist ka nutikelladesse, kuid selle kohta informatsiooni veel ei ole.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles