Robotid ähvardavad ehitajad peagi tööta jätta (1)

Marek Strandberg
, tehnoloogiatoimetaja
Copy
Pärnus lammutab 70 m kõrgust telliskorstent robot. Tegemist on siiski inimjuhtiva manipulaatoriga aga samas on ohutuse ja töö kvaliteedigi huvides kasvamas robotite hulk ehituses. Hinnatakse, et aastal 2025 toodetakse maailmas üle 1500 erineva ehituses kasutust leidvat robotit.
Pärnus lammutab 70 m kõrgust telliskorstent robot. Tegemist on siiski inimjuhtiva manipulaatoriga aga samas on ohutuse ja töö kvaliteedigi huvides kasvamas robotite hulk ehituses. Hinnatakse, et aastal 2025 toodetakse maailmas üle 1500 erineva ehituses kasutust leidvat robotit. Foto: Mailiis Ollino / Pärnu Postimees

Pärnus lammutab praegu Wendre tekstiilitööstuse 70 m kõrgust korstent robot. Mitte küll päris iseseisvalt, vaid nii, et ühe kraana otsas ripub robot ja teise kraana korvis on selle operaator. Kuid kogu otsustamise töö teeb siiski päris ehtne närvivõrk – inimaju.

Robotite hulk maailma ehituses võib kasvada lähiaastail viiekordseks. Sellest võib saada väljakutse ka Eesti robotite loojatele, sest ruumiline mudelprojekteerimine (BIM - building information modeling) on muutnud ehitustegevuse robotite ja droonide jaoks paremini nähtavaks ja arusaadavaks.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles