Tänu tuhkrutele – mitte kasukate vaid koroonaviirushaigust vältida võiva ravimi eest

Marek Strandberg
, tehnoloogiatoimetaja
Copy
Tuhkur Villu ja tema omanik Ksenja Kolesnik 2018 aastal igapäisel jalutuskäigul. Tuhkrutele (ja kärplastele üldiselt) on omane kanda koroonaviirust ja põdeda selle põhjustatud haigust. Inimestel ja loomadel on ühiseid haigusi ja see annab ka võimaluse kasuatda kärplasi katseloomadena ka antud haiguse uurimisel. (Antud foto on illustratiivne ning sellel puudub seos koroonaviirushaiguse ja selle levikuga).
Tuhkur Villu ja tema omanik Ksenja Kolesnik 2018 aastal igapäisel jalutuskäigul. Tuhkrutele (ja kärplastele üldiselt) on omane kanda koroonaviirust ja põdeda selle põhjustatud haigust. Inimestel ja loomadel on ühiseid haigusi ja see annab ka võimaluse kasuatda kärplasi katseloomadena ka antud haiguse uurimisel. (Antud foto on illustratiivne ning sellel puudub seos koroonaviirushaiguse ja selle levikuga). Foto: KASPER MÄE/VIRUMAA TEATAJA

New York Times vahendab New Yorgi Columbia ülikooli, Hollandi Erasmuse meditsiinikeskuse ja New Yorgi Ithaca Cornelli ülikooli teadlaste töö tulemust, milleks on ninna pihustatav lahus, mis blokeerib koroonaviiruse paljunemise. Katsetusi tehti tuhkrutega, kes, nagu teate kurbadest lugudest Taanimaalt (kus nende kärplaste sugulasi, naaritsaid, just koroonanakkuse mijoneid hukati), on koroonaviiruse kandjateks ja põdejateks.

Koroonaviiruse kest koosneb valkudest ja rasvadest. Selleks, et viirus saaks organismi kahjustama asuda, peab pärilikkusaine (RNA) sellest viirusekestast välja pääsema.Uurijad on loonud viirusekesta lipopepriidi lagunemist pärssiva ainega (inhibiitoriga) lahuse, millega õnnestus tuhkrute lähikontaktis olemise juhtumitel viiruse ülekannet vältida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles