Eesti satelliit Hämarik on ärkvel (2)

Aleksandr Bregin
, Tehnikaportaali toimetaja
Copy
Foto: Mektory

Rauno Gordon, Tallinna Tehnikaülikooli kosmosevaldkonna juht, andis teada, et Eesti kolmas satelliit Hämarik saadab Maale signaali. Satelliit on olnud vaikne alates selle kosmosesse saatmisest 3. septembril 2020.

Eestil on praegu kolm satelliiti kosmoses – ESTCube-1, Koit ja Hämarik. ESTCube-1 jõudis orbiidile veel 2013. aastal, Koit eelmisel aastal ja Hämarik alustas oma lendu tänavu. ESTCube-1 töötas kuni 2015. aastani, kuid Koidu ja Hämarikuga pole lennust saadik ühendust saadud.

Nüüd aga teavitas Rauno Gordon, Tallinna Tehnikaülikooli kosmosevaldkonna juht, et Hämarik on saatnud signaali varuraadiost, kuna põhiraadioga ühendust ei saanud. Rauno Gordoni sõnul on satelliidi antennid ja tiivad suure tõenäosusega lahti, arvestades seadme telemeetriliste andmetega.

Satelliit Hämarik.
Satelliit Hämarik. Foto: TTÜ

«Plaan on esialgu saada side käima meie oma antennidega Tallinna Tehnikaülikoolis Mektory maja katusel. Selleks on vaja raadioside süsteemi arendada siin,» räägib Rauno Gordon.

Lähitulevikus on plaanis üle kontrollida kõik Hämariku süsteemid. «Samal ajal uurime satelliidilt kõigi alamsüsteemide kohta, et aru saada, kas kõik on tehniliselt korras. Seejärel tuleb ette võtta tarkvara arendus, et saaksime piltide tegemise, satelliidi pööramise ja kiire andmeside käima – see võimaldaks teostada Maa seire missiooni, mille jaoks satelliit ka ehitatud on,» täpsustab Rauno.

Hämarik jõudis Maa orbiidile 3. septembril 2020. Koit, selle eelkäija, on kosmoses alates 5. juulist 2019. Satelliitide ehitusega alustati aastal 2014 Tallinna Tehnikaülikoolis.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles