Soome riiklik uurimiskeskus: ka ühekordseks mõeldud maskid on korduvalt pestavad! (2)

Marek Strandberg
, tehnoloogiatoimetaja
Copy
VTT (Soome riikliku uurimiskeskuse) tähelepanekute kohaselt võib ka ühekordseks kasutamisks mõeldud maski pesta kuni 10 korda  60 C kraadi juures. Seejuures väheneb maski filtreerimisvõime 95-98% pealt 80% juurde. See on ligikaudu sama, mis korduvkasutuseks mõeldud maskide valdav filtreeerimisvõime. See tähendaks ka 10 korda vähem prügi ja ärajäänud ikaldust rahakotis.
VTT (Soome riikliku uurimiskeskuse) tähelepanekute kohaselt võib ka ühekordseks kasutamisks mõeldud maski pesta kuni 10 korda 60 C kraadi juures. Seejuures väheneb maski filtreerimisvõime 95-98% pealt 80% juurde. See on ligikaudu sama, mis korduvkasutuseks mõeldud maskide valdav filtreeerimisvõime. See tähendaks ka 10 korda vähem prügi ja ärajäänud ikaldust rahakotis. Foto: Frank Gunn/The Canadian Press/PA Images

Soome riiklik uurimiskeskus (VTT) on tuvastanud, et ka ühekordsed maskid on pestavad ning pestud n-ö kirurgimaskid ei ole kehvema kvaliteediga kui riidest korduvkasutatavad maskid. Ka ühekordseid maske saab kuni 10 korda pesta.

Soome riiklik uurimiskeskus (VTT) annab teada, et nad on läbi viinud katsed, mille kohaselt on ka ühekordseks kasutamiseks mõeldud hingamisteede kaitsemaskid on pärast pesemist sama heade omadustega, kui korduvkasutuseks mõeldud riidemaksid, vahendab Helsingin Sanomat.

See on hea uudis eesseisva võimaliku maskikandmiskohustuse kontekstis, kus on teada, et kõigile ei pruugi ühekordsetemaskide massiline (aga mugav) kasutus olla taskukohane. Selliseid ühekordseid maske võib pesta kuni 10 korda.

Kõne alla tuleb nii keetmine mõne minuti vältel nagu ka masinpesu 60 C kraadi juures. VTT teate kohaselt väheneb ühekrode maski esmane 95%-98% filtreerimisvõime pärast pesu 80% tasemele.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles