Valgevene Astravetsi tuumajaamas kahtlustatakse tehnilist avariid (2)

Marek Strandberg
, tehnoloogiatoimetaja
Copy
Mahutite implosioon või paukne kortsumine leiab aset, kui mahuti on näiteks täidetud vaid veeaurudega (õhk on mahutist välja tõrjutud)  ja need aurud hakkavad jahtuma ning kondeseeruvad veeks. Alaneva siserõhu tõttu kägardabki väline õhurõhk mahuti. Pildil implodeerunud pruulikoja mahuti.
Samaalaadne juhtum võis aset leida ka Valgevene Astravetsi tuumajaamas aga tehniliselt on seal muidki võimalusi mahutite siserõhu äkiliseks alanemiseks.
Mahutite implosioon või paukne kortsumine leiab aset, kui mahuti on näiteks täidetud vaid veeaurudega (õhk on mahutist välja tõrjutud) ja need aurud hakkavad jahtuma ning kondeseeruvad veeks. Alaneva siserõhu tõttu kägardabki väline õhurõhk mahuti. Pildil implodeerunud pruulikoja mahuti. Samaalaadne juhtum võis aset leida ka Valgevene Astravetsi tuumajaamas aga tehniliselt on seal muidki võimalusi mahutite siserõhu äkiliseks alanemiseks. Foto: ProBrewer

Vastuolulised teated Valgevene Astravetsi tuumajaamast viitavad võimalikele riketele, ka ametlike teadete muutlikkus võib osutada soovile seda õnnetust varjata. 

1. detsembril teavitas Valgevene keskonnaorganisatsioon Ekodom, et Astravetsi tuumajaamas on arvatavalt toimunud ulatuslik tehniline avarii, mis võis toimuda 27. novembril. Sellega pole kaasnenud radioaktiivseid lekkeid, sest muude riikide mõõtejaamad pole radiatsioonitaseme tõusu tuvastanud.

Postimees suhtles Valgevene keskkonnaaktivisti ja sõtlumatu ajakirjaniku Tanja Novikovaga, kelle andmeid kasutas ka eelmise nädala algul ka valitsuväline keskonnaorganisatsioon «Ekodom».

Tema teatel käivitati Astravetsi tuumajaam isegi Valgevene kohaliku regulaatori vastava loa puudumisel.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles