Üle 500 miljoni Facebooki kasutaja telefoninumbri paisati müüki

Toomas Randlo
, reporter
Copy
Facebook.
Facebook. Foto: Nikolas Joao Kokovlis/ZUMAPRESS.com/Scanpix

Tundmatu isik sai enda valdusesse hulganisti Facebooki kasutajate telefoninumbreid ja need on nüüd Telegrami suhtlusrakenduse kaudu müüki pandud.

Telefoninumbreid müüb rakenduses veebirobot, mille looja sõnul on tal 533 miljoni kasutaja andmed. Need on väidetavalt hangitud läbi turvavea, mille sotsiaalvõrgustik parandas 2019. aastal, vahendab The Verge.

Veebirobot võimaldab kahte asja teha: kui inimesel on kellegi Facebooki kasutajatunnus, siis saab ta sellega otsida andmebaasist isiku telefoninumbrit ja vastupidi, kasutada numbrit kasutajatunnuse leidmiseks. Info saamine pole loomulikult tasuta. Näiteks telefoninumbri või kasutajatunnuse hinnaks on 20 dollarit (16,5 eurot). Kui aga inimene soovib suurema hulga osta, siis saab soodsamalt.

Veebirobot tegutses juba 12. jaanuaril, kuid andmed pärinevad 2019. aastast. Kuigi võib öelda, et tegu on suhteliselt vana infoga, siis inimesed ei vaheta oma telefoninumbreid väga sageli.

Tegemist on väga piinliku juhtumiga Facebooki jaoks, sest platvorm on telefoninumbreid kogunud inimestelt, kes hakkasid kasutama kaheastmelist autentimist.

Praegu pole teada, kas Telegram võtab midagi ette veebiroboti sulgemiseks. Suhtlusrakendusel on üle 500 miljoni kasutaja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles