Uurimus: lapsed pääsevad väga lihtsalt mööda sotsiaalvõrgustike vanusekontrollist (1)

Toomas Randlo
, reporter
Copy
Lastel on väga lihtne pääseda mööda vanusekontrollist
Lastel on väga lihtne pääseda mööda vanusekontrollist Foto: EMPICS Entertainment/ScanPix

Iirimaa tarkvarauuringute keskus Lero uuris, kuidas populaarsed sotsiaalvõrgustikud kontrollivad laste vanust platvormil registreerides ja tulemused polnud väga üllatavad.

Uurimust juhtinud Dublini ülikooli professor Liliana Pasquale kommenteeris, et lastel on väga lihtne pääseda mööda vanusekontrollist, vahendab Techxplore.

Lero võttis luubi alla Snapchati, Instagrami, Tiktoki, HouseParty, Facebooki, WhatsAppi, Viberi, Messengeri, Skype'i ja Discordi rakendused. Platvormidel registreeriti kontosid 2019. aasta aprillis ja täpselt aasta hiljem uuesti. Selgus, et kõikide rakenduste puhul on võimalik konto luua, kui vanuseks märgitakse vähemalt 16 ja ühtegi täiendavat kontrolli ei järgne.

Pasquale märkis, et vastavalt USA ja ELi isikuandmete kaitset puudutavatele seadustele peab 13–16-aastaste laste puhul olema platvormil alaealise andmete töötlemiseks luba ka lapsevanemalt.

«Meie uurimus näitas, et kuigi mõned platvormid ei lubanud registreerida, kui vanuseks oli märgitud 13 eluaastat, siis 16 puhul ei küsinud rakendused ühtegi tõendit, mis kinnitaks lapse vanust,» ütles Pasquale.

Ta lisas, et rahatrahvid oleks kõige efektiivsem viis survestada platvorme vanust kontrollima.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles