Pangaliit: küberrünnakud pankade vastu on muutumas rutiiniks

Toomas Randlo
, reporter
Copy
Küberrünnakud pankade vastu on muutumas rutiiniks
Küberrünnakud pankade vastu on muutumas rutiiniks Foto: Sascha Steinbach/EPA/Scanpix

Neljapäeval harjutasid mitmed pangad, pangaliit, keskpank ja riigi infosüsteemide amet (RIA) koostööd laiaulatusliku küberrünnaku tõrjumisel ja selle tagajärgedega toimetulekul.

Pangaliidu infoturbe toimkonna juht Tiit Hallas nentis, et õppus oli tänuväärne, kuid paljud lahendamisele kuulunud olukorrad olid osalejatele juba päris elust tuttavad.

«Kahjuks on küberkuritegevus hoogu juurde saanud ning ründed on pankade küberturvalisuse spetsialistide jaoks rutiiniks muutumas. Me ei ole õppuse kokkuvõtetega veel lõpule jõudnud, kuid kindlasti saime palju kasulikku infot nii oma tugevuste kui nõrkuste kohta,» lausus Hallas.

Kuigi õppuse täpset stsenaariumi ja tulemusi pole turvakaalutlustel võimalik avalikkusega jagada, loodab Hallas, et õppuse tulemusel paraneb ka teiste ametiasutuste ja ettevõtete koostöö, kes saavad kasutada õppuse järeldusi oma kriisijuhtimise valdkonna edendamiseks.

Eesti Panga riskijuhi Aalo Kuke hinnangul on viimastel aastatel kogu maailmas palju rohkem pankadevastaseid küberründeid ja klientidel tuleb leppida ka nendest tingitud häiretega teenuste töös.

«Eesti pangandus on pea täielikult digitaalne, mis seab küberturvalisusele eriti kõrged nõudmised. Selliste õppuste korraldamine tugevdab sektori koostööd ja reageerimisvõimekust,» märkis Kukk.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles