Facebook sulges investorite grupi, mis aitas aktsiate hindu üles ajada

Toomas Randlo
, reporter
Copy
12. jaanuaril maksis üks Gamestopi aktsia 19,95 dollarit, kolmapäeval jõudis see aga lausa ligi 380 dollarini.
12. jaanuaril maksis üks Gamestopi aktsia 19,95 dollarit, kolmapäeval jõudis see aga lausa ligi 380 dollarini. Foto: Paul Weaver/ZUMAPRESS.com/Scanpix

Sotsiaalmeediagigant Facebook sulges 157 000 liikmega investorite grupi, mille liikmed rääkisid aktsiahindadega manipuleerimisest, kuid platvormi kinnitusel pole sulgemine seotud aktsiaralliga.

Grupi Robinhood Stock Traders asutaja Allen Trani hinnangul pani Facebook nende grupi kinni, sest selle liikmed rääkisid Gamestopi ja teiste aktsiate hindade tõstmisest. Sotsiaalvõrgustik tõi Tranile sulgemise põhjusena «täiskasvanute seksuaalset ekspluateerimist» puudutava sisu, mis läheb vastuollu platvormi reeglitega, kirjutab The Guardian.

«Meid võeti esimesena maha, sest me oleme Facebookis, mitte vabal platvormil nagu Reddit,» ütles Tran, viidates Redditi leebematele modereerimist puudutavatele reeglitele. Trani sõnul pole ta kunagi näinud, et gruppi oleks postitatud ainult täiskasvanutele mõeldud sisu. 

Mõned Robinhood Stock Traders grupi liikmed teenisid viimasel ajal toimunud aktsiaralliga tuhandeid dollareid.

Facebooki pressiesindaja Kristen Morea kommenteeris, et grupp suleti platvormi eeskirjade rikkumise eest, kuid see polnud seotud aktsiaralliga. Samas ei selgitanud ta, milliseid reegleid rikuti.

Gamestopi aktsia hakkas tõusma jaanuari keskel, kui Redditi foorumis Wallstreetbets kutsuti inimesi üles võitlema riskifondide vastu ja ostma videomänge müüva poeketi osakuid. Kuna Gamestopil läheb äri kehvasti, siis panustasid suured investeerimisfondid aktsiate langusele lühikeseks müümisega.

Lühikeseks müümine on kauplemistehnika, kus panustatakse väärtpaberi hinna langusele. See võimaldab kasumit teenida ka langeval turul, kuid kaasnevad riskid. See toimub nii, et aktsiaid laenatakse maaklerilt kokkuleppega need hiljem tagastada. Seejärel müüakse aktsia. Kui hind langeb, saab lühikeseks müüja aktsiad tagasi osta madalama hinnaga ja tagastada need laenuandjale. Aktsiate müügi ja tagasiostu hinnavahe on kasum, mille lühikeseks müüja saab endale.

Redditi kasutajad otsustasid hakata Gamestopi aktsia hinda kõrgemaks ajama, et tekitada sellega riskifondidele kahjumit. Koroonapandeemia ajal on tekkinud juurde palju amatöörinvestoreid, kes kasutavad kauplemiseks erinevaid platvorme, nagu näiteks Robinhood.

Riskifondid kaotasid kasvava aktsia hinna tõttu ainuüksi esmaspäeval 2,79 miljardit dollarit.

Neljapäeval aga kukkusid Redditi investorite lemmikaktsiad, sest maaklerid piirasid kauplemist. Näiteks Robinhood ja Interactive Brokers ei võimaldanud aktsiaid osta. Selle peale otsustasid investorid Robinhoodi kohtusse kaevata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles