Apple parandas lõpuks tõsise turvavea, mis võimaldas häkkeritel iPhone'e rünnata

Toomas Randlo
, reporter
Copy
iPhone
iPhone Foto: LOIC VENANCE/AFP/Scanpix

Apple parandas viimase operatsioonisüsteemi uuendusega ära iMessage'i turvavea, mis võimaldas häkkeritel rünnata iPhone'e ja iPad'e.

Kuigi iOS operatsioonisüsteemi peetakse üldiselt turvaliseks, siis viimastel aastatel on häkkeritel õnnestunud kasutada ära mitmeid turvavigu, millega Apple'i seadmetesse pääseda. Enamik on olnud seotud suhtlusrakendusega iMessage, kirjutab Wired.

Paljudel juhtudel on õnnestunud seadmeid nakatada niimoodi, et kasutaja ei pea isegi klikkima lingile või laadima midagi alla oma telefoni.

Värskest Google'i projekt «Zero» uurimusest selgub, et septembris välja tulnud iOS 14 parandas turvavead.

Möödunud aasta suvel kasutasid häkkerid iMessage'i turvavigu ära, et paigaldada kümnete Al-Jazeera ajakirjanike nutiseadmetesse nuhkvara Pegasus. Kõikide rünnaku ohvriks sattunud ajakirjanike seadmetel jooksis iOS 13, mis oli tol hetkel kõige uuem Apple'i operatsioonisüsteem.

iMessage sattus rünnaku alla, kuna tegemist on kommunikatsioonisüsteemiga, mis vahetab andmeid seadmete vahel. Kasutaja ei pea kuhugi vajutama, et saada sõnum või foto mõnelt oma kontaktilt. Kuna rakendus on seotud ka teiste äppidega, siis on see magus sihtmärk ründajatele.

«iMessage on igas iPhone'is olemas, seega see on suur sihtmärk osavatele häkkeritele,» selgitas Johns Hopkins'i ülikooli krüptograaf Matthew Green. «Sellel on hulganisti kellasid ja vilesid küljes ning igaüks nendest annab võimaluse häkkerile leida vigu, mis võimaldaksid sinu telefoni üle võtta. Uurimus näitab, et Apple mõistis seda ja parendas süsteemi.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles