Hiiumaa vald loodab saada riigilt 2,2 miljonit kiire interneti arendamiseks

Toimetas Carl-Robert Puhm
Copy
Kiire interneti põhivõrgu valgusoptilise kaabli paigaldamine.
Kiire interneti põhivõrgu valgusoptilise kaabli paigaldamine. Foto: Elmo Riig / Sakala

Hiiumaa vallavalitsus soovib teha Hiiumaast kiire interneti ja viimase miili väljaarendamise pilootpiirkonna. Vabariigi Valitsuselt soovitakse toetust 2,2 miljonit eurot. 

Vallavanem Hergo Tasuja saatis eile ettevõtlus- ja infotehnoloogiaminister Andres Sutile kiire interneti väljaarendamise toetustaotluse, et teha Hiiumaast kiire interneti kõikide lõpptarbijateni viimise pilootprojekt. 

«Oleme üheskoos otsinud lahendusi, kuidas Hiiumaal kiire internet kõigi soovijateni viia. Tänaste projektide raames jäävad paljud soovi avaldanud kinnistud liitumiseta,» ütles Tasuja. «Usume, et lahendus on olemas ja oleme sellele väga lähedal. Terves maakonnas kiire internetivõrgustiku viimine kõigi seda soovinud lõpptarbijateni oleks rahvusvaheline edulugu, mida täna Hiiumaa kontekstis on võimalik saavutada. Rääkimata selle regionaalpoliitilisest tähtsusest. Hiljem annaks Hiiumaal tehtut rakendada ka teistes maakondades,» lisas Tasuja 

Vallavalitsus pakub ministeeriumile koostööd teenuse väljaarendaja leidmiseks, on valmis teostama järelevalvet teenuse väljaarendamise üle ja soovib jagada kohalikke olusid täpselt kirjeldavaid andmeid, et lahendus saaks nii optimaalseim kui parim, teatab vald.

Praeguse seisuga rajab Eesti Energia kontserni ettevõte Enefit Connect (varem Elektrilevi) nn viimase miili programmi esimese etapi töödega kiire interneti taristu 13 Hiiumaa külasse: Esiküla, Kassari, Männamaa, Kuriste, Selja, Luidja, Nõmba, Hellamaa, Heltermaa, Kuri, Tubala, Tärkma ja Õngu. 

Vallavalitsus aga soovib, et ka välja jäänud inimesed saaksid liitumisvõimaluse, sest ka lairiba teise etapiga ei jõua taristu kõigisse küladesse.

Teise etapi hanke võitnud AS Elisa Eesti viib sel aastal kiire interneti Jausa, Orjaku, Aadma, Nasva ja Kleemu küla kinnistuteni. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles