Idufirma arendas välja rakenduse, mis suudab mõõta valu

Toomas Randlo
, reporter
Copy
Rakendus töötab nii, et hooldaja filmib lühikese videolõigu patsiendi näost ja vastab konkreetse inimese käitumist, liikumist ning kõnelemist puudutavatele küsimustele.
Rakendus töötab nii, et hooldaja filmib lühikese videolõigu patsiendi näost ja vastab konkreetse inimese käitumist, liikumist ning kõnelemist puudutavatele küsimustele. Foto: Stanislav Kogiku/ZUMAPRESS.com/Scanpix

Austraalia idufirma PainChek arendas välja rakenduse, mis suudab näotuvastuse ja tehisintellekti abil määrata inimese valu taset.

Rakendus on mõeldud eelkõige kasutamiseks nende inimeste peal, kes terviseseisundi, nagu näiteks dementsuse, tõttu ei ole võimelised ennast piisavalt väljendama, kirjutab CNN.

Rakendus töötab nii, et hooldaja filmib lühikese videolõigu patsiendi näost ja vastab konkreetse inimese käitumist, liikumist ning kõnelemist puudutavatele küsimustele. Tehisintellekt tuvastab nende näolihaste liikumise, mida seostatakse valuga ja kombineerib selle info hooldaja vastustega ning arvutab tulemuse.

Ettevõtte väitel suudab rakendus tuvastada valu 90-protsendilise täpsusega ja seda on praeguseks kasutatud enam kui 66 000 inimese peal.

PainChecki rakendust hakati arendama 2012. aastal. Teadlased soovisid leida alternatiivi sellele, et meditsiinitöötajad hindavad patsiendi valu taset tema näoilmete põhjal. «Inimestel on väga raske mõista emotsioone teise inimese näo järgi,» ütles PainChecki äriarenduse juht Peter Shergill. «See tööriist kasutab tehisintellekti ja algoritme, et mõista inimese näoilmeid ning need põhinevad aastakümnete jooksul tehtud uuringutel.»

Maailma Terviseorganisatsiooni andmete kohaselt kannatab dementsuse all maailmas umbes 50 miljonit inimest ning igal aastal lisandub juurde 10 miljonit haigusjuhtu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles