Austraalia päästeteenistusi mõjutavad Facebooki uudistepiirangud

Copy
ABC Newsi tühi külg Facebookis.
ABC Newsi tühi külg Facebookis. Foto: RICK RYCROFT/AP

Austraalia mitmed pääste- ja hädaabiteenistused teatasid neljapäeval, et nende tegevust mõjutavad USA suhtlusvõrgustiku Facebooki uudistepiirangud.

Kuuldavasti on uudistesisu jagamise keeld muutnud tühjaks leheküljed, kus on hoiatused koroonaviiruse puhangute, maastikupõlengute ja tormide kohta.

Tuletõrje-, tervishoiu- ja meteoroloogiateenistustel kogu riigis oli probleeme oma Facebooki lehtedega, mida kasutatakse riigis regulaarselt hädaolukordade puhul hoiatamiseks.

USA suhtlusvõrgustik Facebook teatas kolmapäeval, et piirab Austraalias uudiste edastamist seoses kavandatava regulatsiooniga, mis sunniks sotsiaalmeediat jagama tulusid meediaväljaannetega.

Facebook tegi otsuse teatavaks pärast pikki läbirääkimisi Austraalia võimudega, mille eesmärk oli nõuda digigigantidelt uudiste eest tasumist.

«Kavandatud seadus saab põhimõtteliselt valesti aru meie platvormi ja meediakanalite suhetest, mis kasutavad seda oma uudiste reklaamimiseks,» ütles Facebooki Austraalia ja Uus-Meremaa regioonijuht William Easton.

Austraalia rahandusminister Josh Frydenberg teatas veel esmaspäeval, et Google ja Facebook on väga lähedal kokkulepetele suurte Austraalia meediaväljaannetega uudiste eest maksmiseks.

Viimastel andmetel ongi Google juba lepinguid sõlmimas. Rupert Murdochi News Corporation teatas kolmapäeval internetihiiuga sõlmitud laiaulatuslikust tehingust. Austraalia üks suurimaid meediaorganisatsioone Seven West Media jõudis juba varem kokkuleppele. Viimatimainitu konkurent Nine Entertainment on samuti lepingule lähedal ja Austraalia ringhäälinguorganisatsioon peab läbirääkimisi.

Austraalia on vastu võtmas seadust, mis sunniks digitaalfirmasid uudistesisu eest maksma, looks globaalse pretsedendi ning hävitaks Facebooki ja Google´i hinnangul interneti senise toimimise.

Firmad on varem ähvardanud seaduse jõustumisel peatada Austraalias osaliselt oma teenused, kuid Frydenberg kinnitas esmaspäeval, et nädalavahetuse kõnelused olid edukad. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles