Rootsi tehnoloogiakonsultanti süüdistatakse Venemaa heaks luuramises

Copy
Vene lipp. Foto on illustratiivne.
Vene lipp. Foto on illustratiivne. Foto: AFP / Scanpix

Rootsi tehnoloogiakonsultant sai süüdistuse veoautotootjaid Volvo ja Scania puudutava info müümises Venemaale ja sellega Rootsi julgeoleku ohustamises, teatas täna prokuratuur.

47-aastane mees, kelle nime ei ole avaldatud, vahistati 2019. aasta veebruaris Stockholmi südalinna restoranis, kus ta õhtustas koos luuretöös kahtlustatava Vene diplomaadiga. Vene diplomaat peeti lühiajaliselt kinni, kuid vabastati diplomaatilise puutumatuse tõttu. 

Vahistamine põhjustas Rootsi ja Venemaa vahel diplomaatilise tüli, mille puhul Rootsi ei andnud kahele Venemaa esindajale viisat ning Venemaa vastas kahe Rootsi diplomaadi väljasaatmisega.

Prokurör Mats Ljungqvist ütles esmaspäeval, et vahistamise ajal oli rootslasest konsultant saanud äsja Moskvale info edastamise eest 27 800 Rootsi krooni (2770 eurot). 

Prokuröri sõnul oli edastatud info seotud tema varasemate töökohtadega veokeid tootvates ettevõtetes Volvo ja Scania ning see puudutas tootmist ja autosektori toodete konstrueerimist.

Süüdistuse kohaselt kandis mees materjalid tööarvutist eraarvutisse, et edastada need seejärel USB mälupulgal. Selleks, et mitte vahele jääda, ta esmalt pildistas materjale oma tööarvuti ekraanilt.

Prokuröri sõnul kujutas kuritegu endast Rootsi jaoks julgeolekuohtu ning kannatavaks pooleks on Rootsi riik, mitte konkreetsed ettevõtted.

Avaldusest ei selgu, milles julgeolekurisk riigile täpsemalt seisnes, kuid nii Volvol kui ka Scanial on lepinguid riigikaitsevaldkonnas.

Süüdimõistmise korral võib teo toimepanijat oodata kuni kuueaastane vanglakaristus. 

Rootsi luureagentuuri 2020. aasta raporti järgi kujutavad Rootsi jaoks endast suurimat luureohtu Venemaa ja Hiina.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles