Analüüs: Gamestopi hullusele aitasid kaasa kümned tuhanded veebirobotid

Toomas Randlo
, reporter
Copy
Gamestopi logo
Gamestopi logo Foto: DADO RUVIC/REUTERS/Scanpix

USA küberturvalisuse ettevõtte PiiQ Media analüüsi kohaselt promosid kümned tuhanded veebirobotid sotsiaalmeedias Gamestoppi ja teisi meemiaktsiaid.

Gamestopi aktsia hind tõusis jaanuaris erakordselt kõrgele, kui veebilehe Reddit kasutajad hakkasid seda kokku ostma, et seeläbi riskifondidele kahjumit tekitada, kirjutab Reuters.

PiiQ Media analüüs leidis, et veebirobotid promosid Gamestoppi ja teisi meemiaktsiaid Twitteri, Facebooki, Instagrami ning Youtube'i postitustes. Samas pole veel selge, kui suur oli veebirobotite mõju kogu Gamestopi saagale.

PiiQ uurimise tulemustest selgus, et Gamestopiga seotud postitustel oli selge algus- ja lõpuaeg. Postituste aktiivsus kasvas börsi kauplemispäeva alguses ja uuesti päeva lõpus. PiiQ kaasasutaja Aaron Barri sõnul viitavad sellised mustrid veebirobotitele.

«Nägime neljal sotsiaalmeediaplatvormil selgeid tehislikke mustreid. Kui mõelda orgaanilisele sisule, siis see on päeva jooksul erinev ja muutub päevast päeva. Sellel pole samasugust mustrit iga päev kuu aega järjest,» selgitas Barr.

PiiQ ei analüüsinud Redditit, kuid Barr oletas, et ka seal tegutsesid veebirobotid.

Praegu pole teada, kes veebirobotite taga oli. Barri sõnul on võimalik aga vaid 200 dollariga (166 eurot) osta tuhandeid võltskontosid. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles