Venemaa üritas Twitterit piirata, kuid sulges kogemata hoopis riigi veebilehed (4)

Toomas Randlo
, reporter
Copy
Twitteri logo ja Venemaa lipp
Twitteri logo ja Venemaa lipp Foto: DADO RUVIC/REUTERS/Scanpix

Venemaa otsustas teisipäeval, et hakkab aeglustama Twitterit «ebaseadusliku» sisu tõttu, kuid sulges selle käigus ka mõned riigi veebilehed.

Moskva on avaldanud viimastel kuudel Lääne tehnoloogiahiidudele, nagu Facebook ja Twitter, survet, et need eemaldaksid oma platvormidelt üleskutsed valitsusvastastele meeleavaldustele. Vene meediajärelevalve Roskomnadzor teatas, et Twitteri teenuseid piiratakse «Venemaa kodanike kaitsmiseks» ja firma seaduskuulekusele kutsumiseks, kirjutab The Guardian.

Samal ajal kui Twitterit hakati piirama ei olnud võimalik ligi pääseda enam ka mitmetele riigi veebilehtedele, nende hulgas Kremli ametlikule lehele. Samuti olid maas valitsuse, Roskomnadzori ja majandusministeeriumi veebilehed.

Mitmed Kremli-meelsed väitsid, et tegu oli USA küberrünnakuga. Hiljem tunnistas Venemaa, et tegu oli aga kohaliku probleemiga. Väidetavalt lakkasid veebilehed töötamast, kuna riigile kuuluvas telekommunikatsioonifirmas Rostelecomis oli probleem ruuteriga.

Venemaa küberekspert Andrei Soldatov ütles aga, et probleem oli seotud Twitteri piirangutega. Tema sõnul katsetab Roskomnadzor tehnoloogiat, mis võimaldab regionaalselt piirata videote jagamist.

«See pole kuidagi seotud ameeriklastega,» sõnas Soldatov. «Putin tegi kolme päeva jooksul kolm avaldust. Ta on nõudnud suuremaid piiranguid. Tundub, et ametnikud otsustasid tegutseda.»

Tegemist pole esimese korraga kui Venemaal on taoline viga juhtunud. 2018. aastal blokeeriti suhtlusrakendus Telegram. Lisaks Telegramile kadusid aga ka mitmed teised lehed, mis olid samas Amazoni serveris.

Venemaal võeti 2019. aastal vastu seadus «suveräänse interneti» arendamiseks, mis on tekitanud aktivistides muret küberruumi kontrollimise ja sõnavabaduse lämmatamise pärast.

Keelatud on juba mitu lehekülge, mis on koostööst valitsusega keeldunud, nende seas videoplatvorm Dailymotion ja ärivõrgustik LinkedIn.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles