Teadlased avastasid rahvusvahelisest kosmosejaamast senitundmatud bakterid (1)

tehnika.postimees.ee
Copy
Rahvusvaheline kosmosejaam
Rahvusvaheline kosmosejaam Foto: SCANPIX

USA ja India teadlased avastasid rahvusvahelisest kosmosejaamast (ISS) neli bakteritüve, millest kolm olid seni tundmatud.

Suurem osa mikroobe leiti 2015. ja 2016. aastal. Üks leiti teadusjaama laepaneelilt, teine vaatlusmoodulist ja kolmas meeskonna tööruumidest. Neljas avastati juba 2011. aastal ISSist Maale toodud HEPA õhufiltrist, kirjutab ScienceAlert.

Kõik neli tüve kuuluvad samasse mulla- ja mageveebakterite perekonda, seisab värskes uurimuses. Need bakterid osalevad lämmastiku sidumises ja taimed kasvamises ning aitavad tõrjuda haigustekitajaid.

Kuidas said mullabakterid rahvusavahelisse kosmosejaama? ISSis elavad astronaudid on aastaid kasvatanud seal taimi, seega pole väga üllatav, et taimedega seotud mikroobid sealt kosmosejaamast leiti.

Kuna mikroobid suutsid ISSi pardal ellu jääda, siis üritasid teadlased tuvastada, millised tüved aitavad kaasa taimekasvule mikrogravitatsioonilises keskkonnas.

Teadlaste sõnul on see aga alles ISSi pardal valitseva liigirikkuse uurimise algus. Kosmosejaama pardal on võetud umbes tuhat proovi, mis ootavad Maale toomist.

Uurimus ilmus ajakirjas Frontiers in Microbiology.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles