Facebook kaevati Prantsusmaal vihakõne eest kohtusse (2)

BNS
Copy
Facebooki logo nutitelefoni ekraanil. Foto on illustreeriv.
Facebooki logo nutitelefoni ekraanil. Foto on illustreeriv. Foto: EPA/Scanpix

Vabaühendus Piirideta Reporterid (RSF) teatas teisipäeval, et esitas Prantsusmaal Facebooki vastu hagi, kus heidetakse firmale ette omaenda reeglite rikkumist ja suutmatust kaitsta kasutajaid vihakõne eest.

RSFi teatel minnakse Facebooki vastu kohtusse seoses «eksitavate äritavadega».

USA sotsiaalmeediahiid on lubanud oma veebilehel takistada vihakõne ja libainfo «massilist levikut», öeldi vabaühenduse avalduses. Ühendus märkis, et kuigi Facebook lubab oma kasutustingimustes pakkuda kasutajatele «turvalist, ohutut ja veavaba» teenust, ei ole suudetud seda teha, sest vihakõne ja desinformatsioon on platvormil laialdased.

Hagis võetakse sihikule Facebooki tütarfirmad Facebook France ja Facebook Ireland.

Kaebuses toodi välja tapmisähvardused ajakirja Charlie Hebdo ajakirjanike vastu, aga ka koroonaviiruse pandeemia kohta valeväiteid esitava Prantsuse filmi «Hold Up» levik.

Firmad, mille äritavad leitakse olevat eksitavad, on silmitsi trahvisummaga, mis on kuni kümme protsenti nende keskmisest aastakäibest Prantsusmaal.

Kuna Facebook kasutab samu tingimusi kogu maailmas, võib Prantsuse kohtu otsusel olla globaalne mõju, teatas RSF ja lisas, et kaalub sarnaste hagide esitamist ka teistes riikides.

Sotsiaalmeediahiide on Prantsusmaal tabanud viimastel kuudel rida kohtuasju. Sel kuul kaebasid 14 naisõiguslast Facebooki kohtusse väites, et firmale kuuluv Instagram on eemaldanud nende postitusi, samas lubab teistel kasutajatel neid karistamatult ahistada.

Mitme kohtuasjaga on Prantsusmaal silmitsi ka Twitter.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles