Tumeveebis müüakse koroonavaktsiine ja võltsitud negatiivseid teste

Toomas Randlo
, reporter
Copy
Vaktsiinide hinnad tumeveebis jäävad 500 ja 750 dollari vahele
Vaktsiinide hinnad tumeveebis jäävad 500 ja 750 dollari vahele Foto: SCANPIX

Tumeveebis müüakse Covid-19 vaktsiine, võltsitud negatiivseid koroonateste ja vaktsineerimistõendeid.

AstraZeneca, Sputniku, Sinopharmi ja Johnson & Johnsoni vaktsiinide hinnad jäävad 500 ja 750 dollari (420 ja 630 euro) vahele. Pole aga teada, kas tegemist on päris vaktsiinidega või lihtsalt petukaubaga, kirjutab BBC.

Küberturbefirma Check Point spetsialistid on jälginud häkkerite foorumeid ja muid müügikohti veebis alates jaanuarist, mil vaktsiinireklaamid tumeveebi ilmusid. Nende reklaamide arv on viimastel kuudel kolmekordistunud ja neid on nüüdseks üle 1200.

Vaktsiinide müüjad on pärit USAst, Suurbritanniast, Hispaaniast, Saksamaalt, Prantsusmaalt ja Venemaalt. AstraZeneca vaktsiini eest küsitakse 500 dollarit, Johnson & Johnsoni ja Sputniku eest 600 ning Sinopharmi müüakse 750 dollariga.

Check Pointi analüütik Oded Vanunu ütles, et tema meeskond tegi katse ja ostis ühe Sinopharmi vaktsiini 750 dollariga, kuid pole siiani midagi kätte saanud. Vanunu sõnul on selle müüja ilmselt kelm, kuid pole teada, kas mõni kuulutajatest võib müüa ka päris vaktsiini.

Võltsitud vaktsineerimistõendite eest küsitakse tumeveebis 150 dollarit (126 eurot).

«On oluline, et inimesed mõistaksid, et vaktsiini, vaktsineerimistõendi või negatiivse Covid-19 testi ostmine mitteametlikul teel on äärmiselt riskantne, sest häkkereid huvitab rohkem sinu raha, andmed ja identiteedi ärakasutamine,» selgitas Vanunu.

Moderna vaktsiini reklaam tumeveebis
Moderna vaktsiini reklaam tumeveebis Foto: Kaspersky

Märtsi alguses kirjutas küberturbefirma Kaspersky oma blogis, et tumeveebis müüakse väidetavaid Pfizer/BioNTechi, AstraZeneca ja Moderna vaktsiini. Ühe doosi hind jääb Kaspersky info kohaselt 500 dollari kanti.

Vaktsiinide eest saab tasuda peamiselt bitcoin'idega, üksikutel juhtudel ka teiste krüptovaluutadega. Paljud müüjad olid teinud tolleks ajaks 100-500 tehingut.

Kaspersky möönis, et mõni meditsiinitöötaja võib tõesti panna tumeveebis müüki vaktsineerimisest üle jäänud doosi. «Aga kahtlaselt müüjalt ostetud väike pudel võib sisaldada ükskõik mida, alates soolalahusest, lõpetades millegi väga ohtlikuga,» seisis blogis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles