Ettevaatust: levib ohtlik Androidi pahavara, mis on maskeerunud süsteemiuuenduseks

Toomas Randlo
, reporter
Copy
Androidi logo nutitelefonil.
Androidi logo nutitelefonil. Foto: SCANPIX

Uus Androidi pahavara on maskeerunud süsteemiuuenduseks ja võib telefoni nakatades ohvri seadme üle võtta ning andmeid varastada.

Rakenduse nimi on «System Update» (Süsteemiuuendus). Kui kasutaja selle enda telefoni installeerib, siis hakkab see salaja saatma ohvri andmeid pahavara loojale, kirjutab Techcrunch.

Küberturbefirma Zimperium spetsialistid, kes rakenduse avastasid, teatasid, et kui kasutaja selle peaks installeerima, siis on pahavara loojal võimalik ka telefon üle võtta. Pahavara võib varastada sõnumeid, kontaktinfot, brauseri sirvimisajaloo infot, lindistada kõnesid ja muud heli telefoni mikrofoniga ning teha pilte kaameraga. Samuti jälgib rakendus kasutaja asukohta.

Pahavara oskab end ohvri eest varjata kasutades võimalikult vähe andmemahtu ja laeb ründaja serverisse üles vaid fotode eelvaated, mitte terveid pilte.

Zimperiumi tegevjuhi Shridhar Mittali sõnul on System Update'i näol tegu kõige kõrgetasemelisema pahavaraga, mida ta näinud on. «Ma arvan, et selle rakenduse arendamiseks kulus palju aega ja vaeva. Usume, et on teisi taolisi rakendusi veel ja anname endast parima, et need üles leida,» ütles ta.

Äpp pole saadaval Google'i rakendustepoes, mis tähendab, et ründajad peavad kasutama erinevaid nippe, millega veenda inimesi seda oma telefoni alla laadima. Seega tasub olla väga ettevaatlik äppidega, mis pärinevad kahtlastelt lehtedelt.

Loe ka:

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles