Facebook süüdistab kasutajaid selles, et nende andmed häkkerite kätte sattusid

Toomas Randlo
, reporter
Copy
Facebooki logo
Facebooki logo Foto: SCANPIX

Facebookist lekkisid poole miljardi kasutaja andmed, mis tehti eelmisel nädalal avalikult kättesaadavaks, kuid sotsiaalmeediaplatvorm näeb süüd teistel, mitte endal.

Facebooki tootejuht Mike Clark avaldas blogipostituse, millega üritatakse summutada kriitikat selle kohta, et platvorm ei suutnud 533 miljoni kasutaja telefoninumbreid ja muud andmeid kaitsta, kirjutab Vice.

Ettevõttel on viimastel aastatel olnud mitmeid privaatsusega seotud skandaale. Ja nüüd, selle asemel, et vabandada, alustas Clark oma postitust kirjeldusega, kuidas andmed kätte saadi. «On oluline mõista, et kurjategijad ei saanud neid andmeid kätte meie süsteemide häkkimisega, vaid nad kraapisid selle meie platvormilt kokku enne 2019. aasta septembrit,» kirjutas Clark.

Samasuguse selgituse andis Facebook 2018. aastal Cambridge Analytica skandaalis. Clark selgitas postituses, et andmeid koguti Facebooki uutele liikmetele pakutavat võimalust ära kasutades. Kontaktide importija võimaldas uutel kasutajatel oma kontaktide nimekiri Facebooki üles laadida ning platvorm otsis, milliste telefoninumbrite omanikud sotsiaalmeediavõrgustikku kasutavad.

Häkkerid lõid telefoniraamatu, kus olid kõik maailma telefoninumbrid ja Facebook näitas neile kõiki kasutajaid, mis numbritega kokku sobisid.

Clark ei selgitanud, millal andmeid koguti ja samuti jättis ta mainimata, et Belgia häkker Inti De Ceukelaire juhtis 2017. aastal Facebooki tähelepanu sellele nõrkusele. Seega seni esitatud väited, et ettevõte sai nõrkusest teada 2019. aastal, ei vasta tõele. Facebook pole vastanud ka küsimustele, miks lekkinud andmete seast leiab ka nende kasutajate infot, kes oma konto enne 2018. aastat kustutasid.

Clark lükkab oma postituse lõpus süü hoopis Facebooki kasutajatele ja ütles, et inimesed peaksid jälgima, millist infot nad avalikult jagavad. Ta soovitas kasutajatel privaatsussätted üle vaadata ja kontrollida, kes ja millist infot näevad.

Facebook on kogunud kasutajate telefoninumbreid üle kümne aasta. Alguses väideti, et seda tehakse turvalisuse kaalutlustel, aga tegelikult oli see lihtsalt järjekordne võimalus, kuidas veel rohkem reklaame müüa. Ettevõte sai selle eest 2019. aastal USAs viis miljardit dollarit trahvi.

Eelmisel nädalal avaldati ühes häkkerite foorumis postitus, kus olid 533 miljoni Facebooki kasutaja isikuandmed. Ameerika Ühendriikidest on andmefaili lekkinud 32 miljoni kasutaja info, Ühendkuningriigist 11 miljonil ja Eestist 87 533 inimesel. Eriti valusalt tabas leke meie põhjanaabreid – Soomes pääsesid plehku koguni 1,38 miljoni kasutaja andmed. Leedus langes ohvriks 220 000 kasutajat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles