Kilomeetrite kõrguste tornidega Kuul voolu püüdmas (2)

Postimees
Copy
Energiaga varustatus muutub Kuule inimeste püsiasustuse loomisel möödapääsmatuks.
Energiaga varustatus muutub Kuule inimeste püsiasustuse loomisel möödapääsmatuks. Foto: Terry Pierson/ZUMAPRESS.com

Teadlased on ajakirjas Acta Astronautica välja pakkunud uue ambitsioonika plaani Kuu pinnal olevaid baase elektrienergiaga varustada. Selleks oleks vaja ehitada suured, poole kuni kahe kilomeetri kõrgused kuubetoonist tornid ning need pea täies ulatuses päikesepaneelidega katta.     

Tornid peavad olema nii kõrged, sest siis on nad suuremas osas pideva päikesevalguse käes. Selliste tornide ehitamine Kuule on tehniliselt teostatavam, kui sellisete Maale ehitamine. Kuul on märkimisväärselt väiksem raskusjõud kui Maal ning samuti ei ole Kuul atmosfääri. Neil põhjusil sellised rajatised Kuul ei painduks ega väänduks, mis võiks aga juhtuda Maal. Päikesevoolu tootmiseks vajalike paneelide kandmiseks piisaks kui Kuumaterjalist betooni paksus oleks vaid 20 cm. Juba poolest kilomeetrist päikesepaneelidega kaetud ehitise pinnast võib saada mitme gigavati võimsusel elektrienergiat.

Kuubetoon on selliste tornide ehitamiseks mõistlik valik, sest seda saab toota Kuul kohapeal. Raskete materjalide, näiteks raua- või süsinikkiudude Kuule transportimine oleks majanduslikult nii kulukas, et elektrijaama kasumlikkust ei õnnestuks saavutada.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles