Facebook avalikustas kogemata sisememo: sotsiaalvõrgustik ennustab tulevikus uusi andmelekkeid

Toomas Randlo
, reporter
Copy
Facebooki logo
Facebooki logo Foto: SCANPIX

Facebooki PR-meeskond saatis kogemata Belgia meediaväljaandele sisememo, milles kirjeldati, kuidas ettevõte peaks reageerima suurele andmelekkele.

E-kirjas olid juhtnöörid pressiesindajatele ja seal seisis, et andmeleket tuleks nimetada laiemaks probleemiks sektoris ning jätta mulje nagu tegu oleks normaalse juhtumiga. Sellist lähenemist soovitati kasutada ka tulevaste lekete puhul, vahendab BBC.

Samuti öeldi memos, et meedia tähelepanu vaibub lõpuks ja seetõttu jagatakse teema kohta vähe kommentaare. Kirjas on kuupäevaks märgitud 8. aprill ehk mõni päev pärast seda, kui selgus, et 533 miljoni Facebooki kasutaja andmed riputati häkkerite foorumisse üles. Kirjas juhiti tähelepanu, et lekke kajastus maailma suuremates väljaannetes on mõne päevaga vähenenud 30 protsenti.

Sotsiaalmeediaplatvorm kinnitas BBCle, et tegu oli päris e-kirjaga. Facebooki esindaja lubas, et sotsiaalvõrgustik muudab oma süsteeme tugevamaks ja üritab kätte saada andmeid kogunud inimesed. Samas osutati ka, et sarnased lekked olid ka LinkedInil ja Clubhouse’il.

Facebook saatis memo kogemata Belgia uudisteportaalile Data News pärast seda, kui ajakirjanik oli saatnud platvormile päringu andmelekke kohta.

Aprilli alguses riputati häkkerite foorumisse üles andmed 533 miljoni Facebooki kasutaja kohta 106 riigist. Ameerika Ühendriikidest on andmefaili lekkinud 32 miljoni kasutaja info, Ühendkuningriigist 11 miljonil ja Eestist 87 533 inimesel. Soomes pääsesid plehku koguni 1,38 miljoni kasutaja andmed. Leedus langes ohvriks 220 000 kasutajat.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles