Gravitatsiooniaku – ülesvinnatud raskusest sai hea energiasalvesti

Postimees
Copy
Miljon naela maksnud gravitatsiooninergiasalvestis tõstetakse 25-tonnine raskus 15 meetri kõrgusele. Sellesse salvestub nii 1 kWh energiat. Kui see raskus 10 sekundi vältel vabaneb, suudavad trossidega ühendatud generaatorid toota 250 kW võimsusega elektrienergiat.
Miljon naela maksnud gravitatsiooninergiasalvestis tõstetakse 25-tonnine raskus 15 meetri kõrgusele. Sellesse salvestub nii 1 kWh energiat. Kui see raskus 10 sekundi vältel vabaneb, suudavad trossidega ühendatud generaatorid toota 250 kW võimsusega elektrienergiat. Foto: Gravitricity /peter Dibdin

Ettevõte Gravitricity viis Šotimaal Leithi sadamas ellu eduka katseprojekti 15-meetri kõrguse gravitatsiooniakuga. Aku kaks 25-tonnist raskust töötasid küll veidi enam kui 10 sekundit, kuid see oli piisav tõestamaks, et tehnoloogia töötab.

Gravitatsiooniaku on seade, mis suudab energiat salvestada raskusjõu abil. Sellel on potentsiaali taastuvenergeetikas, mille hüplikku loomus on probleemiks: kord on seda liiga palju, siis jälle liiga vähe ning energiat läheb tohutult kaotsi, kui ületootmise ajal seda ei salvestata. Gravitatsiooniaku toimemehhanism suudab aga seda probleemi lahendada. Nimelt energia ületootmise ajal tõstetakse süsteemis üles raskused, mis hoiavad energiat «salvestatuna» seni, kuni seda näiteks alatootmise ajal uuesti vaja peaks minema. Sellisel juhul lastakse raskused alla ning tõstetrossidega ühendatud generaatorid toodavadki voolu.

Katseprojekti jaoks ehitati küll spetsiaalne torn, kuid tegelikult võiks sellist lahendust visuaalse reostuse vältimiseks rakendada ka näiteks vanade kaevanduste šahtides. Sobiva asukoha leidmisel on võimalik süsteemid paigaldada ka näiteks kahe kilomeetri sügavustesse aukudesse. Õnnestunud projekti järel loodab seda tehnoloogiat arendav ettevõte laieneda nii Euroopasse kui Aafrikasse – nad on välja töötanud tulevaste kaubanduskohtade portfelli, mis väljendab üle 10 000 MWh võimsusega energiasalvestamise potentsiaali.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles