Bezose ja Muski vastasseis: Blue Origin pole rahul, et NASA sõlmis 2,9-miljardilise lepingu SpaceXiga

Toomas Randlo
, reporter
Copy
NASA valis SpaceXi ehitama moodulit, mis toimetaks esmakordselt pärast 1972. aastat astronaudid Kuu pinnale
NASA valis SpaceXi ehitama moodulit, mis toimetaks esmakordselt pärast 1972. aastat astronaudid Kuu pinnale Foto: SCANPIX

Maailma rikkaimale inimesele Jeff Bezosele kuuluv Blue Origin on rahulolematu, et NASA valis oma mehitatud Kuu-missiooni tarvis SpaceXi.

Blue Origin esitas USA riigikontrollile 175-leheküljelise kaebuse, mille kohaselt hindas NASA valesti ettevõtte pakkumist. NASA leping SpaceXiga on väärt 2,9 miljardit dollarit, kirjutab The Verge.

Ettevõtte sõnul muutis NASA viimasel hetkel tingimusi. «Nende otsus elimineerib konkurente, vähendab pakkumist ja lükkab edasi USA naasmise Kuule. Sel põhjusel esitasime kaebuse,» seisis Blue Origini teates. Firma hinnangul eelistas NASA ebaausalt SpaceXi ja ignoreeris Starshipi rakettidega seotud probleeme.

SpaceXi juht Elon Musk pilas Blue Origini Twitteris ja viitas, et Bezose ettevõte pole suutnud midagi orbiidile saata.

Aastaks 2024 kavandatud Artemise programmi Kuu-lendudel on plaanis kasutada SpaceXi veel prototüübi järgus olevat kosmoselaeva Starship, mis on kavandatud suure meeskonna jaoks ning peaks maanduma nii Maale kui muudele taevakehadele.

Korduvkasutamiseks mõeldud Starshipi väljatöötamine ei ole seni sujunud roosiliselt. Katsetustel on plahvatanud juba neli prototüüpi.

Artemise Kuu-programmi kanderaketina on kavas kasutada NASA pikalt arendatud SLS-i (Space Launch System), mille esimest starti on oodata sel aastal. Seda on siiski juba korduvalt edasi lükatud.

NASA praeguse kava kohaselt lendaks neli astronauti kosmosekapslis Orion Kuu orbiidile saadetavasse Gateway jaama, kuhu oleks juba eelnevalt lähetatud Starship, mis kaks neist Kuu pinnale toimetaks.

Astronaudid veedaksid Kuu pinnal nädala enne, kui Starshipiga Kuu orbiidile naaseksid ja seal edasi Orioniga tagasi Maale läheksid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles