Hiiumaa vald loodab kiire netiühenduse rajamisega varem alustada (1)

Brita-Maria Alas
Copy
Nagu juba praegu on ka tulevikus järjest rohkem tööks vajalik erinevate tehnoloogiate vilunud valdamine.
Nagu juba praegu on ka tulevikus järjest rohkem tööks vajalik erinevate tehnoloogiate vilunud valdamine. Foto: Arvo Meeks

Hiiumaa vallavanem Hergo Tasuja saatis reede hommikul kirja ettevõtlus- ja infotehnoloogiaminister Andres Sutile ning loodab riigi kiire interneti arendusplaanides näha rohkem paindlikkust. 

Ettevõtlus- ja infotehnoloogiaminister Andres Sutt saatis 7. aprillil avalikule konsultatsioonile Eesti lairiba arendamise plaani kuni 2030. aastani, mille eesmärk on kümnendi lõpuks varustada terve riik kättesaadava, ülikiire, kindla ja taskukohase internetiühendusega. Hiiumaa taotleb samas rohkem paindlikkust raha kasutamisel, mis lubaks ettevalmistustöödega kaugemale jõudnud maakondadel taristu kiiremini välja ehitada.

Tasuja sõnul on maakonnad tänaseks erinevas ettevalmistuse staadiumis. «Hiiumaa vald on teinud märkimisväärse eeltöö ning oleks valmis kogu saare järgmise aasta jooksul kiire internetiühendusega katma, kui rahastusmeetmed seda võimaldaks,» rääkis vallavanem. 

«Meetme tingimused ei tohiks takistada taristu kiiremat välja ehitamist, kui selleks on tehtud eeltööd ja olemas võimekus,» viitas Tasuja asjaolule, et eelnõus on vahendid võrdsetes osades viie aasta peale jagatud – igas maakonnas saaks taristu välja ehitada viie aasta jooksul viies samamahulises etapis.

Lahendusena pakub Hiiumaa vald, et kui mõnes maakonnas laekub esimesse taotlusvooru pakkumisi rohkem, kui maakonna eraldis ette näeb ja on tagatud ühenduste väljaehitamine, peaks olema võimalik võtta täiendavalt kasutusele järgmistele aastatele planeeritud vahendid.

Samuti teeb vald ettepaneku lisada kavasse hindamiskriteerium, mis arvestaks ettevalmistuse staadiumi ja kvaliteeti. Nii saaks lisapunkte eelkokkulepetega liitujate nimekirja ja projekti elluviimiseks vajalike servituudilepingute olemasolu eest. «See motiveerib kaasama kogukondi ja kohalikke omavalitsusi, et saavutada täpsem ja kiirem toetusrahade kasutamine,» selgitas Tasuja.

Sel aastal rajab Enefit Connect viimase miili projekti raames kiire interneti ühenduse 13 Hiiumaa külas. Ühtlasi panustab ühenduse rajamise ettevalmistusse ka vald ja tellis AS Connecto-lt eskiislahenduse koos hinnakalkulatsiooniga 120 Hiiumaa külale ning on valmis selle taristu jaoks ka servituudid seadma. Hiiumaal on kokku 182 küla.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles