Eesti parlamendiliikmeid petnud Vene trollid eitavad süvavõltsingu kasutamist

Toomas Randlo
, reporter
Copy
Kuvatõmmis videost, kus liba-Volkov räägib Ukraina poliitikutega
Kuvatõmmis videost, kus liba-Volkov räägib Ukraina poliitikutega Foto: Kuvatõmmis

Mõni aeg tagasi Balti riikide parlamendiliikmeid tüssanud ja Vene opositsiooniliidri Aleksei Navalnõi liitlasena esinenud trollide sõnul ei kasutanud nad süvavõltsingut (deepfake).

Kremli-meelsed Lexus ja Vovan esinesid videokohtumistel Leonid Volkovina ning petsid ära nii Balti riikide väliskomisjonide juhid kui ka Briti alamkoja väliskomisjoni juhi Tom Tugendhati. Samuti tüssati Ukraina poliitikuid.

Kümmekond Eesti parlamendiliiget suhtles võlts-Volkoviga videosilla vahendusel 18. märtsil.

Liba-Volkovi videokohtumine Ukraina poliitikutega.
Liba-Volkovi videokohtumine Ukraina poliitikutega. Foto: Kuvatõmmis

Vovan ja Lexus ehk Vladimir Kuznetsov ja Aleksei Stoljarov rääkisid tehnoloogiaväljaandele The Verge, et jutt süvavõltsinust üllatas neid ning tegelikult kasutati pettuseks lihtsalt meiki ja hämarat valgust. «Mul pole palju vaja, et näha välja nagu Volkov,» ütles Stoljarov. «Veidi harjamist ja värve ning sellest piisab.»

Pole selge, kust said alguse väited, et Kuznetsov ja Stoljarov kasutasid süvavõltsingut, kuid üks esimesi, kes sellest rääkis, oli päris Volkov. Läti poliitik Rihards Kols postitas aprillis sotsiaalmeediasse, et talle tehti tünga ja ta lisas sinna fotod nii päris kui väidetavalt liba-Volkovist.

Volkov jagas seda postitust ja lisas, et selle taga on Vovan ja Lexus ning samuti viitas süvavõltsingu kasutamisele. 23. aprillil postitas Kols Twitterisse avalduse, millele olid alla kirjutanud tema Leedu ja Eesti kolleegid. Poliitikud hoiatasid süvavõltsinguga kaasnevate ohtude eest.

Tegelikult fotod, mida Kols jagas, olid mõlemad päris Volkovist. Kui Kols teatas, et teda tüssati, siis postitas ta sotsiaalmeediasse Kuznetsovi ja Stoljarovi loodud liba-Volkovi konto juures olnud foto. See pilt oli aga päris Volkovist ja pärines 2018. aasta intervjuust.

Kuvatõmmis päris Volkovi 2018. aastal avaldatud intervjuust.
Kuvatõmmis päris Volkovi 2018. aastal avaldatud intervjuust. Foto: Kuvatõmmis

Kuznetsov ja Stoljarov saatsid poliitikutega kohtumiste kokkuleppimiseks libameiliaadressidelt kirju ning tegid kõnesid. Isegi Läti rahvusringhääling LTV tegi vale-Volkoviga intervjuu.

Aastate jooksul on mehed teinud tünga mitmele tuntud inimesele, nagu Justin Trudeau, Elton John, Bernie Sanders, Lindsey Graham ja Boris Johnson.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles