Päikesesüsteemist välja lennanud NASA kosmosesond püüdis kinni omapärase heli (5)

tehnika.postimees.ee
Copy
Illustratsioon kosmosesondist Voyager 1
Illustratsioon kosmosesondist Voyager 1 Foto: SCANPIX

Päikesesüsteemist välja lennanud ja Maast enam kui 22 miljardi kilomeetri kaugusel asuv kosmosesond Voyager 1 kuulis tähtedevahelise plasma kohinat.

Voyager 1 alustas oma teekonda 44 aastat tagasi ja on kõige kaugemale jõudnud inimeste loodud objekt. Umbes kümme aastat tagasi lahkus Voyager 1 meie päikesesüsteemist, kirjutab Independent.

Esmaspäeval avaldatud teadustöös uurisid teadlased andmeid, mida kosmosesond endiselt Maale saadab. «Me avastasime nõrga, püsiva tähtedevahelise plasma kohina,» ütles uurimust juhtinud Stella Koch Ocker. «See on väga nõrk ja monotoonne, sest see on väga kitsal sagedusribal.»

Teadlaste avastus viitab, et tähtedevahelises gaasis toimub midagi enamat kui seni arvatud. Kuigi teadlased pole täiesti kindlad, mis kohinat põhjustab, siis arvatakse, et seda tekitavad plasmas levivad tiheduslained.

Kui Voyager 1 läbis heliopausi ehk Päikesesüsteemi ja tähtedevahelise ruumi piiri, siis püüdis sond tähtedevahelises gaasis kinni ka Päikese põhjustatud võnkeid. Aga nende vahel on pidevalt kohin.

«Tähtedevaheline keskkond on nagu kerge vihm,» ütles teadustöö kaasautor James Cordes. «Kui toimub päikesepurse, siis on see nagu pikne äikesetormis ja pärast seda jälle ainult vihm.»

Kommentaarid (5)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles